Robert Mueller je pojasnil, da se je odločil nagovoriti javnost, ker je preiskava končana in so urad zaprli. Ob tem je oznanil, da se bo umaknil v zasebno življenje. Foto: Reuters
Robert Mueller je pojasnil, da se je odločil nagovoriti javnost, ker je preiskava končana in so urad zaprli. Ob tem je oznanil, da se bo umaknil v zasebno življenje. Foto: Reuters

"Rusi so se vmešavali v volitve, da bi škodovali demokratki Hillary Clinton," je v prvi izjavi po začetku zdaj že končane preiskave dejal Mueller. Predsednika Donalda Trumpa ni obtožil oviranja pravosodja, češ da za to ni imel pravnih možnosti.

Kot je pojasnil, je dolgoletna politika pravosodnega ministrstva ZDA, da se aktualnega predsednika ne more obtožiti zaradi zločina, poroča BBC. To lahko stori le kongres (impeachment). "Predsednika ni mogoče obtožiti zveznega zločina, dokler je na položaju. To bi bilo neustavno. Čeprav je obtožnica zapečatena in skrita pred javnostjo," je dejal in zavrnil ugibanja o morebitnem obstoju zapečatene obtožnice proti Trumpu, ki bi jo uporabili, ko zapusti položaj predsednika.

Mueller je 448 strani dolgo poročilo preiskave objavil sredi aprila, kar je sprožilo val nezadovoljstva, saj poročilo v javnosti ni bilo objavljeno v celoti. Določeni deli in celo strani so bili zatemnjene zaradi varovanja zaupnosti informacij in zasebnih podatkov.

Objava Muellerjevega poročila v javnosti je imela določene dele zakrite, zato vsebina poročila ni znana v celoti. Foto: Reuters
Objava Muellerjevega poročila v javnosti je imela določene dele zakrite, zato vsebina poročila ni znana v celoti. Foto: Reuters

Ne želi pričati pred kongresom

V svoji prvi izjavi po objavi poročila se Mueller še vedno ni izrekel, ali bo pričal pred kongresom, kar zahtevajo demokrati. Nekdanji direktor FBI-ja jim je sporočil, da njegovo pričanje ne bi bilo primerno in da ne bi povedal ničesar, kar ni objavljeno v preiskovalnem poročilu.

Tako je ponovil, da ni konkretnih dokazov o dogovarjanju oziroma o tem, da bi Trumpova kampanja dejavno sodelovala z Rusi pri napadih na demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

Pojasnil je, da ima njegovo preiskovalno poročilo dva dela. Prvi del opisuje številna prizadevanja Rusije, da naj bi vplivala na volitve 2016, kjer so preiskovalci sklenili, da ni dovolj dokazov za obtožnico o širši zaroti. Drugi del je zadeval oviranje pravosodja oziroma preiskave. "Če bi bili prepričani, da predsednik ni prekršil zakona, bi to v poročilu povedali," je dejal Mueller.

Sorodna novica Demokrati ne priznajo 'poraza'. Trump: Igre je konec.

Za Trumpa zgodba končana

Mueller je v procesu preiskave preučil deset dejanj Trumpa glede oviranja pravosodja, ki so večinoma potekala na očeh javnosti. Oviranja preiskave pa ni bilo samo zato, ker člani njegove administracije niso hoteli izvesti njegovih ukazov. "V Muellerjevem poročilu se ni nič spremenilo. Imeli so premalo dokazov in zato si v naši državi nedolžen. Primer končan! Hvala." je zadovoljno tvitnil Donald Trump.

Tudi njegov odvetnik Rudy Giuliani, sicer nekdanji zvezni tožilec, je na televiziji Fox pojasnil, da je za nedolžnost v ZDA dovolj, če ni obtožnice.

Demokrati iz Muellerjevega poročila potegnili drugačen sklep

Demokrati z impeachmentom odlašajo že od objave Muellerjevega poročila, saj se zavedajo, da gre pri tem bolj za politični kot pravosodni postopek, brez podpore javnosti pa se bodo tepli z mlini na veter. V predstavniškem domu bi Trumpa zlahka obtožili, saj imajo večino. V senatu, ki pri impeachmentu nastopa v vlogi sodnika in porote, pa bi zaradi republikanske večine izgubili in Trumpu pred volitvami 2020 omogočili, da znova razglasi nedolžnost.

Muller: Rusi so se vmešavali v volitve