Trump vztraja, da bi z zidom na meji preprečili
Trump vztraja, da bi z zidom na meji preprečili "nenadzorovano invazijo kriminalcev v ZDA". Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je prve vojake na mejo z Mehiko poslal pred kongresnimi volitvami novembra lani v odziv na karavano več tisoč prebežnikov iz Srednje in Južne Amerike, ki so pobegnili pred revščino in nasiljem. Kritiki Trumpu očitajo, da je z napotitvijo vojakov želel samo ustvariti vtis krize, da bi pridobil sredstva za gradnjo zidu na meji z Mehiko, ene svojih glavnih obljub pred predsedniškimi volitvami leta 2016.

Novi vojaki bodo po napovedih Pentagona pomagali agentom na meji, patruljirali in namestili bodečo žico na okoli 240 kilometrih meje.

Ameriško obrambno ministrstvo je novico o napotitvi novih vojakov sporočilo 12 dni pred rokom, ki ga je Trump postavil kongresu za dogovor o financiranju gradnje zidu na meji z Mehiko. Ameriški predsednik je začasno dovolil obnovo financiranja vlade do 15. februarja in zagrozil, da bo vlado spet zaprl, če do tega roka ne bo dobil denarja za zid.

Trump vztraja, da bi z zidom na meji preprečili "nenadzorovano invazijo kriminalcev v ZDA". To je ponovil tudi v nedeljo. "Ker skozi Mehiko proti naši državi korakajo karavane, morajo biti republikanci pripravljeni narediti vse, kar je treba za močno obrambo na meji," je tvitnil. "Demokrati ne naredijo ničesar. Če ni zidu, ni varnosti. Tihotapljenje ljudi, mamila in kriminal, ostanite zunaj," je dodal.