Biden je nujno potreboval zmago v Južni Karolini. Med temnopoltimi Američani je priljubljen tudi zato, ker je bil podpredsednik v administraciji prvega temnopoltega predsednika ZDA Baracka Obame, kar sam pogosto poudarja. Foto: Reuters
Biden je nujno potreboval zmago v Južni Karolini. Med temnopoltimi Američani je priljubljen tudi zato, ker je bil podpredsednik v administraciji prvega temnopoltega predsednika ZDA Baracka Obame, kar sam pogosto poudarja. Foto: Reuters

Biden je z zmago, svojo prvo na štirih strankarskih glasovanjih, svojo šepajočo kampanjo ohranil pri življenju pred t. i. supertorkom, ko bodo 3. marca strankarske volitve in zborovanja v 14 zveznih državah, Ameriški Samoi in med demokrati v tujini.

Biden je zbral prepričljivih 48,4 odstotka glasov, na drugo mesto pa se je po preštetju skoraj vseh glasovnic uvrstil vodilni demokratski kandidat Bernie Sanders z okoli 20 odstotki.

Tretji je bil milijarder Tom Steyer, ki je prejel 11,4 odstotka glasov, za njim pa so se zvrstili župan iz Indiane Pete Buttigieg z osmimi, senatorka Elizabeth Warren iz Massachusettsa s sedmimi odstotki, senatorka Amy Klobuchar iz Minnesote in kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard.

Raziskava, ki jo je objavil časopis Washington Post, je pokazala, da imata Buttigieg in Amy Klobuchar zelo šibko podporo temnopoltih volivcev. Bidnu pa je, kot kaže, uspelo ohraniti veliko prednost, ki jo je užival pri tej skupini volivcev, ki v Južni Karolini predstavljajo več kot polovico demokratskega volilnega telesa.

Sorodna novica "Sandersovi predlogi so pozitivni, a noben izmed njih ne ogroža kapitalizma"

Milijarder Steyer končal kampanjo

V to telo se je malce zažrl Steyer, ki temnopoltim obljublja reparacije za suženjstvo. Steyer, ki je v kampanjo v Južni Karolini vložil kar 23 milijonov dolarjev, je bil nad tem razočaran in se je posledično že umaknil iz kampanje za predsedniško nominacijo.

V Južni Karolini je za strankarsko konvencijo julija v Wisconsinu na voljo le 54 delegatov, država pa je pomembna, ker ima veliko temnopoltih, ki so pomemben del demokratske volilne baze.

Nekoč vodilni demokratski predsedniški kandidat Biden je v Južni Karolini moral zmagati, Sandersu pa je tudi drugo mesto dovolj, da ohrani položaj vodilnega pred supertorkom, ko se bo kandidatom prvič doslej na glasovnicah pridružil tudi newyorški milijarder Michael Bloomberg.

Ameriški republikanski predsednik Donald Trump je Bidnovo zmago komentiral na svoj način. "Zmaga zaspanega Joeja Bidna v Južni Karolini bi morala pomeniti konec smešne kampanje Mini Mika Bloomberga. Biden je razcepil številne glasove in jih veliko vzel Mini Miku po njegovem najslabšem nastopu v zgodovini predsedniških soočenj," je sporočil Trump.

Republikanska stranka v Južni Karolini se je kot v nekaterih drugih državah odločila, da strankarskih volitev ne bo izvedla, vse glasove delegatov za strankarsko konvencijo avgusta v Severni Karolini pa bo dobil Trump.