Bloomberg, ki je v kampanjo vložil na stotine milijonov dolarjev, se je prvič udeležil soočenja. Foto: Reuters
Bloomberg, ki je v kampanjo vložil na stotine milijonov dolarjev, se je prvič udeležil soočenja. Foto: Reuters

Pred sobotnim glasovanjem v Nevadi so se spopadli Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar in Michael Bloomberg, kot je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar, pa je srečanje pokazalo, da so rokavice odvržene.

Napadi med tekmeci so postali boleče osebni, vsebine, o katerih razpravljajo, in sicer zmaga nad Trumpom, zdravstvena reforma, migracije, rasna in socialna vprašanja, podnebne spremembe, pa so že znane in zato stopajo v ozadje.

Tokrat je napočil trenutek za senatorko Elizabeth Warren, ki je izstopala z izjemno energično razpravo, je poročal Stopar. Ostro je napadla Bloomberga. "Demokrati močno tvegamo, če zgolj zamenjamo enega arogantnega milijarderja z drugim," je dejala, pri čemer je mislila na predsednika Donalda Trumpa in Bloomberga, nekdanjega župana New Yorka.

Polemizirala je tudi z drugimi kandidati, kar so nagradili tudi donatorji njene kampanje, ki je med samim soočenjem potrdila rekord pri zbiranju denarja.

Prav Bloomberg je bil osrednja tarča očitkov o ogromnem premoženju, objavi davčnih podatkov, politiki, ki jo je kot župan New Yorka zastopal proti temnopoltim in špansko govorečim v mestu, odnosu do žensk. Komentatorji so njegovo zadržanost interpretirali kot neizkušenost, a milijarder je obenem vzbujal občutek strateške zadržanosti, s katero je prebrodil razpravo, v kateri bi v spopadu z izkušenimi politiki potegnil še krajšo.

Biden (levo) si prizadeva rešiti opešano kampanjo, Buttigieg (desno) pa je presenetil na dveh dosedanjih glasovanjih v Iowi in New Hampshiru. Foto: Reuters
Biden (levo) si prizadeva rešiti opešano kampanjo, Buttigieg (desno) pa je presenetil na dveh dosedanjih glasovanjih v Iowi in New Hampshiru. Foto: Reuters

Zagrizeno sta se spopadla tekmeca za konservativnejše demokratske volivce Pete Buttigieg in Amy Klobuchar, pri čemer naj bi slednja iz spopada odšla kot poraženka. Ni ji namreč uspelo skriti prizadetosti in osebnih zamer. Vprašanje je, ali ji bodo volivci to šibkost oprostili.

Buttigieg: Sanders in Bloomberg polarizirajoča lika

Bernie Sanders se je, nekoliko paradoksalno, zahvaljujoč napadom drugih na Bloomberga, izognil napadom nase in verjetno mu je uspelo upravičiti laskave napovedi anket, ki mu v Nevadi napovedujejo prepričljivo zmago, po zadnjih podatkih tudi z do 15 odstotnimi točkami prednosti.

Buttigieg je po poročanju BBC-ja dejal, da če bosta edina kandidata za demokratsko predsedniško nominacijo ostala Sanders in Bloomberg, bosta demokratom ostala dva polarizirajoča lika. Po Buttigiegevih besedah bo na eni strani "socialist, ki misli, da je kapitalizem vir vsega zla", na drugi pa "milijarder, ki misli, da je denar vir vse moči".

Sanders: Čas je, da dobi vpliv delavski razred

Sanders je odvrnil: "Polarizirajoče je napačna beseda, če govorimo o potrebah in trpljenju dolgo zanemarjenega delavskega razreda. Kar končno želimo narediti, je dati glas ljudem, ki po 45 letih dela ne zaslužijo niti centa več kot pred 45 leti." "Mogoče je čas, da ima delavski razred te države nekaj vpliva v Washingtonu, namesto milijarderjev, ki prispevajo k tvoji kampanji," je dejal Buttigiegu.

Bloomberg pa je Sandersu dejal, da v ZDA ne bodo ukinili kapitalizma. "To smo že poskusili. Druge države so poskusile. Imenuje se komunizem in preprosto ni delovalo," je dejal milijarderski nekdanji župan.

Nekdanji podpredsednik Joseph Biden je bil tokrat bolj opazovalec z nekaj svojimi trenutki, a ni v ničemer izstopal, s čimer bi podprl svoje trditve, da je še zmeraj v igri. Zdaj so na potezi nevadski volivci, med katerimi je kar tretjina špansko govorečih, je še poročal Stopar.