Na desetem televizijskem soočenju demokratskih kandidatov za predsednika ZDA je nastopila sedmerica, med njimi dva milijarderja Michael Bloomberg in Tom Steyer. V ospredju pozornosti je bil vseskozi Bernie Sanders, ki je na vseh treh strankarsih izborih dobil največ glasov volilcev, po volilnem kaosu v Iowi si je 78-letni senator iz Vermonta z zmagama v New Hampshiru in Nevadi priboril lepo začetno prednost v številu delegatov, ki bodo julija na konvenciji stranke v Milwaukeeju potrjevali izzivalca Donalda Trumpa.

Hej, gospod Putin. Če bom jaz predsednik Združenih držav, verjemi mi, da se ne boš več vmešaval v nobene ameriške volitve.

Bernie Sanders

Sanders idealni Putinov kandidat za poraz proti Trumpu?
Po Nevadi je strankarski vrh in prodemokratske komentatorje, ki nočejo drugega Trumpovega
mandata, zajel preplah, ker menijo, da ga Sanders z levimi politikami ne bo sposoben premagati. Milijarder Bloomberg je ponovil obtožbe, da je Sanders najboljši demokratski kandidat za poraz proti Trumpu, pri čemer mu pomagajo Rusi po naročilu ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Sanders je odgovoril z neposrednim sporočilom Putinu: "Nisem noben dober prijatelj predsednika Šija. Mislim, da je Ši avtoritarni voditelj. Naj povem kar gospodu Putinu, ki se je vmešaval v ameriške volitve leta 2016, kjer je skušal spreti Američane. Hej, gospod Putin. Če bom jaz predsednik Združenih držav, verjemi mi, da se ne boš več vmešaval v nobene ameriške volitve."

Opismenjevanje Kubancev kamen spotike
Kljub temu so tekmeci še naprej oporekali Sadersu domnevno hvaljenje socialističnih in komunističnih režimov. "Res se ne veselim scenarija, v katerem se bosta pomerila Trump z njegovo nostalgijo po družbeni ureditvi ZDA iz 50. let prejšnjega stoletja in Sanders z nostalgijo po revolucionarnih politikah 60. let," je dejal župan iz Indiane Pete Buttigieg, ki mu je na uvodnih strankarskih zborovanjih v Iowi uspelo pridobiti enega delegata več kot Sanders.

Pri tem je meril na Sandersovo mnenje, da je kdaj pa kdaj tudi Fidel Castro naredil kaj dobrega, kot je množično opismenjevanje Kubancev ali splošno zdravstveno varstvo z dobrim javnim zdravstvom. V preteklih dneh se je po ameriških medijih razvnela obsežna razprava o navajanju dobrih plati avtoritarnih sistemov.

Sanders: Kdaj sem oddal tudi slab glas
Nekdanji podpredsednik Joe Biden je napadel vodilnega demokratskega kandidata, da je v preteklosti podpiral zakonodajo v korist orožja. "Oddal sem na tisoče glasov, ki vključujejo tudi slabe odločitve. Da, to je bil moj slab glas, a danes imam pri NRA-ju oceno minus D. Že pred 30 leti sem že podpiral prepoved prodaje jurišnega orožja," se je branil Sanders in poudaril, da so proti njemu vsi orožarski lobiji, podpirajo pa ga žrtve šolskih pokolov, kot je bil na Floridi.

Ključno glasovanje za Bidna
Sobotno glasovanje v Južni Karolini je najbrž že odločilno za Bidna, ki se zanaša na podporo temnopoltih volivcev, zato se jim je med debato dobrikal. Napovedal je na primer, da bo na položaj vrhovne sodnice imenoval prvo črnko, vendar pa mu podporo pri temnopoltih spodnaša Tom Steyer, ki obljublja reparacije za suženjstvo. Po povprečju vseh anket, ki ga izračunava portal RealClearPolitics, v Južni Karolini vodi ravno Biden z rahlo prednostjo pred Sandersom, tretje mesto pa zaseda Steyer, ki ga predtem ni bilo na glasovnicah, deset odstotkov podpore pa presegata še Warren in Buttigieg.

Nadaljevanje vojne Warren – Bloomberg
Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren je nadaljevala napad na Bloomberga, ki ga je označila za večjo nevarnost kot Sandersa, s katerim se bojujeta za isto volilno bazo. Bloomberga je obtožila, da je nekoč neki podrejeni noseči ženski rekel, naj se "zadeve znebi", kar je Bloomberg odločno zanikal, hkrati pa priznal, da je občasno dajal neprimerne izjave.

Prihaja supertorek s 14 državami
Po sobotnih volitvah v Južni Kaliforniji sledi supertorek s strankarskimi volitvami v kar 14 zveznih državah, med njimi tudi največjih po številu prebivalstva in s tem delegatov Kaliforniji in Teksasu. Po torku bo že bolj jasno, kdo od sredinskih kandidatov se bo moral posloviti, kdo pa lahko ostane kot alternativa Sandersu.

Kaotično demokratsko soočenje v Charlestonu