Več kot polovica (99.000) je bilo odraslih posameznikov, otrok brez spremstva odraslih je bilo 19.000, 53.000 je bilo družinskih članov.

ZDA ostajajo za številne prebivalcev Srednje Amerike dežela možnosti in uresničenih sanj. Foto: Reuters
ZDA ostajajo za številne prebivalcev Srednje Amerike dežela možnosti in uresničenih sanj. Foto: Reuters

V letošnjem letu se število prijetih prebežnikov povečuje iz meseca v mesec. Januarja jih je bilo 78.000, februarja pa so oblasti prijele skoraj 100.000 prebežnikov, kar je bil po letu 2006 februar z največ prijetimi priseljenci, je Reuters poročal na začetku marca.

Sorodna novica Najprej uši, nato prstni odtis: prvi pogled v center z nezakonitimi mladoletniki

Ameriške oblasti takoj po prijetju v Mehiko vračajo posameznike in družine, otroke brez spremstva pa nameščajo v centre za pridržanje otrok prebežnikov na mehiški meji, ki so prepolni. Po ostrih kritikah si oblasti prizadevajo, da bi jih čim prej spravile do skrbnikov v ZDA.

Kot smo poročali v torek, je vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna v torek novinarjem ameriške tiskovne agencije AP in televizije CBS prvič doslej omogočila vstop v največje središče za pridržanje nezakonitih priseljencev v ZDA, kjer so se seznanili z nemogočimi razmerami. Center za priseljence v kraju Donna v Teksasu ima trenutno nastanjenih 4100 nezakonitih priseljencev, od tega 3400 mladoletnih brez spremstva odraslih, kar je občutno več od predvidenih kapacitet.

Sorodna novica Otroci ostajajo v "kletkah" tudi pod Bidnom - samo politična tema niso več

Družine vračajo v Mehiko tudi 1300 kilometrov od tam, kjer so vstopile v ZDA

Na drugi strani pa so mehiške oblasti začele zavračati zavrnjene družine in tako tudi teh ljudi iz ZDA niso izgnali v polnem številu. Kot je pred dnevi poročal Reuters, so oblasti v mehiški zvezni državi Tamaulipas nehale sprejemati prebežniške družine z mlajšimi otroki. Ameriške oblasti so po navedbah tujcev priseljence vračale čez mejo daleč od točk, kjer so jih ujeli pri nezakonitem prečkanju meje. Več družin je povedalo, da so jih poslali nazaj v Mehiko na točkah, tudi več kot 1300 kilometrov proč od tam, kjer so vstopili v ZDA. Na te točke so jih prepeljali z avtobusi in tovornjaki.

Praksa vračanja družin z manjšimi otroki naj bi bila, kot poroča Reuters, znak, da Biden zaostruje svoj pristop zaradi naraščajoče humanitarne krize, ki iz dneva v dan kaže, da pozivi državljanom Srednje Amerike, naj se ne odpravijo proti ZDA, niso uspešni.