Trump je do zdaj ves čas vztrajal, da ni vedel za plačilo 130.000 dolarjev Stormy Daniels. Foto: Reuters
Trump je do zdaj ves čas vztrajal, da ni vedel za plačilo 130.000 dolarjev Stormy Daniels. Foto: Reuters
Michael Cohen
V finančnem poročilu je Trump označil razdelek, da je osebnemu odvetniku Michaelu Cohenu plačal med 100.001 in 250.000 dolarji za stroške v letu 2016. Foto: Reuters

plačal pornografski igralki Stormy Daniels v zameno za molk o domnevnem spolnem razmerju s Trumpom.

Vršilec dolžnosti direktorja OGE-ja David Apol je namreč pomočniku pravosodnega ministra ZDA Rodu Rosensteinu poslal pismo z opozorilom, da bi Trump moral to storiti že v svojem lanskem finančnem poročilu. Škandal je sicer izbruhnil šele letos z objavo informacije o razmerju in plačilu za molk v časopisu Wall Streeet Journal.

Apol je Rosensteina na to opozoril s priporočilom, naj informacijo upošteva pri morebitni kazenski preiskavi. Za zavestno in namerno prikrivanje finančnih informacij v takšnih poročilih je zagrožena zaporna kazen do pet let.

Apolovo pismo je posledica pritožbe nestrankarske organizacije Državljani za odgovornost in etiko v Washingtonu, ki zahteva, da OGE in ministrstvo za pravosodje presodita, ali bi moral Trump plačilo Cohenu Danielsovi prijaviti že lani.

Ameriški državni uradniki in kongresniki morajo vsako leto prijaviti svoje finančne prilive in odlive ter premoženje v preteklem letu, da ne bi bilo suma konflikta interesov ali korupcije.

Trump bi moral plačilo prijaviti že lani?
Trump je letos podal 92 strani dolgo finančno poročilo, na koncu katerega je dodal opombo, da je Cohenu vrnil denar za Danielsovo lani, čeprav je letos aprila novinarjem zagotavljal, da ni vedel, da bi Cohen kaj plačal Danielsovi. Nato je nastopil njegov odvetnik Rudy Giuliani, ki je nedavno javno razlagal, da je Trump vedel za Cohenovo plačilo in je odvetniku povrnil denar.

Če bi namreč Cohen res iz svojega žepa plačal Danielsovi pred volitvami leta 2016, bi to lahko pomenilo kršitev zakonodaje o financiranju volilnih kampanj, saj to plačilo nikjer ni bilo prijavljeno kot prispevek kampanji. Giuliani je pojasnil, da je Cohen plačal zato, da novica o spolnem razmerju z Danielsovo leta 2006 ne bi škodovala Trumpovi kampanji ali sprožila spora v družini. Trump je moral priznati, da je denar vrnil Cohenu, sicer bi Cohena lahko preganjali zaradi nezakonite donacije. Stormy Daniels, katere pravo ime je Stephanie Clifford, trdi, da sta imela s Trumpom ob jezeru Tahoe leta 2006, le nekaj mesecev po rojstvu Trumpovega sina Barrona, spolni odnos, kar Trumpovi odvetniki ves čas zanikajo.

Muellerjeva preiskava še poteka
Trumpovi kritiki verjamejo, da je plačilo Cohenu priznal zaradi kazenske preiskave, ki so jo proti Trumpovemu odvetniku uvedli newyorški zvezni tožilci. Preiskava je bila sprožena na pobudo posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve Roberta Muellerja. Ta je v okviru svoje preiskave, ki zajema tudi morebitno sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi in predsednikovo oviranje pravosodja, naletel na dovolj dokazov proti Cohenu, ki jih je predal kolegom v New Yorku.

Ti so na podlagi tega od sodišča dobili nalog za preiskavo Cohenove pisarne, hotelske sobe in stanovanja, pri čemer so zaplenili goro dokumentacije. Med njimi tudi podatke o Cohenovih financah, med katerimi je tudi Trumpovo nakazilo denarja za plačilo Danielsovi.

Trumpovo finančno poročilo v opombi pri priznanju plačila Cohenu sicer dodaja mnenje, da tovrstna finančna poročila niso obvezna, ampak prostovoljna, kar bo zdaj moral presoditi Rosenstein, ki je imenoval Muellerja, potem ko je Trump lani maja odpustil direktorja FBI-ja Jamesa Comeyja.

Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions se je iz vseh zadev okrog ruske afere izločil zaradi lastne vpletenosti. Kot svetovalec Trumpove kampanje se je namreč srečal z ruskim veleposlanikom, vendar je to na zaslišanju v senatu pred potrditvijo na položaj zanikal. Pozneje je trdil, da se srečanja pač ni spomnil. Lani je imel za 450 milijonov prihodkov.

Lani imel za 450 milijonov prihodkov
Trumpovo finančno poročilo sicer tudi letos sproža številna etična vprašanja. Samo od svojega hotela v Washingtonu, ki ga polnijo njegovi podporniki in tuji gostje, je Trump lani dobil 40 milijonov dolarjev.

V lanskem poročilu za leto 2016 je Trump prijavil najmanj 600 milijonov dolarjev dohodka od svojega poslovnega imperija, ki se mu ni odpovedal, lani pa naj bi imel za 150 milijonov dolarjev manj prihodkov. Njegova igrišča za golf, tudi znameniti Mar-a-Lago, kamor Trump z družino rad zahaja, so mu prinesla 25 milijonov dolarjev prihodkov, še vedno pa služi tudi od avtorskih pravic za svojo knjigo, izdano leta 1987 The Art of the Deal (Umetnost trgovanja).