Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Nihče ne bi smel živeti v strahu. Zdravstvena oskrba je človekova pravica," je župan Bill de Blasio oznanil velikopotezni načrt za osemmilijonsko mesto.

Program bodo začeli izvajati letos poleti v Bronxu, na vso mesto pa ga bodo postopno razširili do leta 2021. Zagotavljanje zdravstvene oskrbe bo letno stalo najmanj 100 milijonov dolarjev. De Blasio trdi, da bodo program financirali brez dviga davkov.

Gre za nadgradnjo obstoječega zdravstvenega programa MetroPlus, ki krije bolnišnično obravnavo prebivalcev New Yorka z nizkimi prihodniki. Novi NYC Care plan zavarovanje razširja tudi na obiske zdravnikov in zdravstvenih delavcev zunaj bolnišnic.

Zdravstvene storitve bodo dostopne proporcialno glede na dohodek prebivalcev. De Blasio trdi, da bodo storitve cenovno ugodne za vse. Posamezniki bodo zdravstveno oskrbo morali plačati proporcionalno glede na višino dohodka. Za 600.000 ljudi, ki si plačila ne morejo privoščiti, bo oskrba brezplačna. Med njimi bo tudi 300.000 nezakonitih migrantov oziroma ljudi, ki v mestu bivajo brez ustreznih dovoljenj.

Redni obiski zdravnika bi po mnenju strokovnjakov zmanjšali obiske v ambulantah za nujne posege. Foto: Reuters
Redni obiski zdravnika bi po mnenju strokovnjakov zmanjšali obiske v ambulantah za nujne posege. Foto: Reuters

Ideja za program temelji na predpostavki, da bodo prebivalci z rednimi obiski zdravnika zmanjšali potrebo po bolnišnični oskrbi, navaja Washington Post. S tem bi zmanjšali tudi stroške.

Slovenska tiskovna agencija navaja, da ukrep v praksi ne bo zagotovil zdravstvenega zavarovanja, temveč jim plačal za zdravljenje. Prav tako ne gre za najrevnejše prebivalce, saj so ti v sklopu programa Medicaid že deležni subvencij za zdravstvene storitve.

Republikanci za razveljavitev Obamacara

Zdravstveno zavarovanje je pereča tema v ZDA, kjer so zdravstvene storitve v veliki večini popolnoma samoplačniške. Trumpova republikanska stranka se zavzema za razveljavitev programa Obamacare iz leta 2010, ki je mladim omogočil, da do 26. leta ostanejo na zavarovalnih policah svojih staršev, ter revnejšim zagotovil subvencije in omejil višino stroškov zdravljenja. Vendar je v Obamacare vključena tudi zahteva, da se mora zavarovati vsak, kar je zvezni sodnik v Teksasu lani že označil za protiustavno. Liberalna veja demokratov medtem zagovarja vladno financiran program zdravstvenega zavarovanja za vse državljane, pri katerem bi sredstva dobili s progresivnim obdavčenjem.