O'Brien, odvetnik iz Los Angelesa, je od maja 2018 deloval na ameriškem zunanjem ministrstvu kot posebni odposlanec za reševanje talcev, pred tem pa je služil tudi že v administracijah Georgea W. Busha in Baracka Obame. "Z Robertom delam že dolgo in trdo. Odlično se bo odrezal," je na Twitterju zapisal Trump.

Robert O'Brien je doslej deloval kot posebni odposlanec za reševanje talcev. Američanom je najbolj znan po prizadevanjih za
Robert O'Brien je doslej deloval kot posebni odposlanec za reševanje talcev. Američanom je najbolj znan po prizadevanjih za "osvoboditev" ameriškega rapovskega glasbenika A$AP Rockyja iz zapora na Švedskem, kjer je pristal zaradi uličnega pretepa v Stockholmu. Na zgornji fotografiji O'Brien med obiskom Stockholma, kjer je reševal A$AP Rockyja. Foto: Reuters

O'Brien pred največjim izzivom v karieri
O'Brien je med drugim sodeloval pri izpustitvi pastorja Andrewa Brunsona iz turškega zapora in pri rešitvi v Jemnu ugrabljenega ameriškega naftnega inženirja Dannyja Burcha s strani posebnih enot Združenih arabskih emiratov. O'Briena kolegi poznajo kot uglajenega diplomata bistrega uma. Šlo naj bi za sposobnega in dobrega človeka, ki se je znašel pred doslej največjim izzivom kariere.

O'Brienov predhodnik Bolton se je s položaja poslovil 10. septembra. "Včeraj sem obvestil Johna Boltona, da v Beli hiši ne potrebujemo več njegovih uslug. Resno se nisem strinjal s številnimi njegovimi predlogi, kot tudi drugi v administraciji, in zato sem prosil Johna za njegov odstop, ki mi ga je predal danes zjutraj," je takrat sporočil Trump.

O'Brien je po H. R. McMasterju, Michaelu Flynnu in Boltonu četrti mož na položaju svetovalca za nacionalno varnost, odkar je vodenje ZDA januarja 2017 prevzel Trump.

Ameriški predsednik Donald Trump bo s sankcijami še bolj pritisnil na Iran. Kot je dejal, bo podrobnosti sankcij predstavil v naslednjih 48 urah. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump bo s sankcijami še bolj pritisnil na Iran. Kot je dejal, bo podrobnosti sankcij predstavil v naslednjih 48 urah. Foto: Reuters

Trump naročil okrepitev sankcij proti Iranu
Trump je zaradi sobotnega napada na savdsko naftno infrastrukturo, za katero je po mnenju ZDA odgovoren Iran, naročil finančnemu ministru, naj znatno okrepi sankcije proti tej državi. ZDA proti Iranu s sankcijami sicer že nekaj časa izvajajo t. i. politiko maksimalnega pritiska.

Iran zanikal odgovornost, to so prevzeli hutijevski uporniki
Odgovornost za napad so sicer prevzeli hutijevski uporniki, ki s podporo Irana v Jemnu od leta 2015 bijejo vojno z mednarodno koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije. Iran je tudi zanikal obtožbe ZDA o odgovornosti za napad. Iranski predsednik Hasan Rohani je še dejal, da so bili napadi hutijevskih upornikov dejanje samoobrambe.

Kmalu srečanje Pompea in princa Salmana
Ameriški zunanji minister Mike Pompeo se bo v Savdski Arabiji kmalu srečal s savdskim prestolonaslednikom, princem Mohamedom bin Salmanom, s katerim bosta razpravljala o odgovoru na napad.