V Brunswicku so zaradi dogodka potekali tudi protesti, na katerih so ljudje zahtevali, da oblasti najdejo krivce za Arberyjevo smrt. Foto: Reuters
V Brunswicku so zaradi dogodka potekali tudi protesti, na katerih so ljudje zahtevali, da oblasti najdejo krivce za Arberyjevo smrt. Foto: Reuters

Gre za 50-letnega Williama Byrana mlajšega, ki je 23. februarja posnel, kako sta dva belca napadla in ustrelila temnopoltega rekreativnega tekača v kraju Brunswick. Videoposnetek je bil objavljen šele 5. maja in oblasti so dva dni pozneje aretirale oba napadalca, 64-letnega Gregoryja McMichaela in njegovega sina Travisa, ki trdita, da sta mislila, da se branita pred nasilnim vlomilcem.

McMichaelova, oba belca, sta bila oborožena in sta nekaj časa sledila 25-letnemu Arberyju, nato pa ga iz neposredne bližine ustrelila. 36-sekundni posnetek, ki ga je posnel Bryan s svojega motorja, je bil objavljen petega maja in je sprožil vsesplošno ogorčenje javnosti, tudi med republikanci z guvernerjem Georgie Brianom Kempom na čelu. Zaskrbljenost je izrazil tudi predsednik ZDA Donald Trump.

Video je dal v medije lokalni odvetnik Alan Tucker, ki ne zastopa nobene stranke v primeru. Ni jasno, kako je prišel do njega. Na posnetku se jasno vidi, kako temnopolti mladenič teče ob robu ceste, pred njim pa je parkiran poltovornjak z možakarjem v kabini in drugim na kesonu. Arbery teče mimo tovornjaka, nato se zasliši strel, iz kabine priteče možakar in z Arberyjem se prerivata okrog puške, nato odjekne še en strel, Arbery možakarja mahne po glavi, po tretjem strelu pa pade na tla in se ne premakne več.

"Jasno je, da je vpleten tudi Bryan"

Družina pokojnika je pozdravila Bryanovo aretacijo, njihov odvetnik je dejal, da je "bilo mnogim očitno, da je tudi Bryan vpleten v dogodek". Sam sicer trdi, da je popolnoma šokiran nad obtožbami in da v umor ni vpleten. Njegov odvetnik je dejal, da je zaslišanje na poligrafu pokazalo, da se pred streljanjem ni pogovarjal z McMichaelovima. Zakon Georgie določa, da se lahko nekoga obtoži umora, če stori katero koli kaznivo dejanje, ki se konča s smrtjo nekoga drugega. Pri tem ni treba ugotoviti naklepa za umor.

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je v četrtek sporočil, da je začel preiskavo o še enem primeru streljanja na temnopoltega, ki se je zgodilo v nepojasnjenih okoliščinah. V Kentuckyju je 13. marca za posledicami osmih strelnih ran umrla Breonna Taylor. Policija trdi, da je med racijo proti prekupčevalcem z mamili najprej potrkala na vrata, a ker se je začelo streljanje, so tudi sami odgovorili z ognjem. A družina Taylorjeve trdi, da policisti niso potrkali in da sploh niso imeli oblečenih uniform.