V poročilu, ki ga je v torek predstavil kanadski premier Justin Trudeau, vojska navaja, da so v domovih ugotovili očitne kršitve ukrepov za preprečevanje okužb ter grozljivo oskrbo starejših, ki že meji na zlorabe.

Kanadski premier Justin Trudeau med razpravo v parlamentu o boju proti novemu koronavirusu. Foto: Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau med razpravo v parlamentu o boju proti novemu koronavirusu. Foto: Reuters

Stanovalci domov obležali v umazanih plenicah
Pripadniki kanadske vojske so med drugih navedli, da so poleg drugih oblik slabega ravnanja videli primere, ko so stanovalci domov "obležali umazani v plenicah", jokali in prosili za pomoč. Prav tako so oskrbovance nasilno hranili, zaradi česar so se davili.

Trudeau: Oni so nas vodili skozi drugo svetovno vojno, zdaj smo mi na vrsti, da poskrbimo zanje
Trudeau je ob predstavitvi poročila dejal, da ga prevevajo različna čustva, od jeze, žalosti, frustracije in bolečine. "Po vsej državi moramo bolje opraviti delo pri dolgotrajni oskrbi za naše starostnike, in to v času pandemije kot po njej," je še dejal. "Največja generacija nas je vodila skozi drugo svetovno vojno. Zdaj smo mi na vrsti, da v času te svetovne krize ustrezno poskrbimo zanje," je opozoril kanadski premier. Premier Ontaria Doug Ford pa je v prvem odzivu na poročilo napovedal preiskavo "pokvarjenega" sistema oskrbe starejših.

Oskrbovanec se je zadušil, ko so ga hranili v postelji
Poročilo kanadske vojske med drugim navaja primer oskrbovanca, ki se je zadušil, ko so ga hranili v postelji. Vsi poznejši poskusi, da bi ga ponovno oživili, so bili neuspešni. Pripadniki kanadske vojske so tudi navedli, da so v številnih sobah oskrbovancev našli "obsežno fekalno onesnaženje" in umazane plenice, kar je pogosto povzročilo razjede na koži. Prav tako so bile nekatere medicinske kartoteke netočne, sorodnikom pa so posredovali napačne podatke.

Prav tako so oskrbovancem, pri katerih so potrdili okužbo na novi koronavirus, dovolili, da so se sprehajali po domovih, s čimer je obstajalo tveganje za prenos okužbe na druge. Opazili so tudi, da medicinske sestre in drugo osebje več ur niso zamenjali zaščitne opreme, ko so prehajali med sobami oskrbovancev.

V Kanadi umrlo 6700 ljudi, 80 odstotkov v domovih za starejše
V Kanadi je doslej zaradi covida-19 umrlo 6700 ljudi, od tega so približno 80 odstotkov smrti imeli v domovih za starejše. Kanadska vojska je v domove za starejše v pokrajini Ontario napotila 300 vojaških zdravnikov in medicinskih sester, 1500 so jih napotili v Quebec. Poročilo o domovih za starejše v Quebecu naj bi objavili danes.