Večina žrtev na Švedskem je starejših od 70 let. Foto: BoBo
Večina žrtev na Švedskem je starejših od 70 let. Foto: BoBo

Večina od 3698 ljudi, ki so do zdaj umrli zaradi novega koronavirusa na Švedskem, je bilo starejših od 70 let, čeprav so oblasti dejale, da je zaščita ogroženih skupin njena prioriteta, poroča BBC.

"Ni nam uspelo zaščititi najranljivejših ljudi, tistih najstarejših, kljub najboljšim namenom," je prejšnji teden priznal premier Stefan Löfven.

Švedska je z 31. marcem prepovedala obiske v domovih za starejše. Kot v številnih drugih evropskih državah pa so se tudi na Švedskem sorodniki, osebje in predstavniki sindikatov pritoževali, da je zaščitna oprema prispela prepozno in da so nekateri delavci na začetku krize odhajali v domove za starejše, čeprav so kazali simptome covida-19.

Sorodna novica Na Švedskem aprila največ smrti v enem mesecu po letu 1993

Zdaj pa vse več delavcev kritizira tudi regionalne zdravstvene oblasti zaradi protokolov, ki po njihovem mnenju odvračajo zaposlene v domovih za starejše od tega, da oskrbovance pošljejo v bolnišnice. Ti protokoli naj bi tudi preprečevali osebju v teh domovih, da oskrbovancem dajejo kisik brez odobritve zdravnika.

"Rekli so nam, da ne smemo nikogar napotiti v bolnišnico, tudi če so stari 65 let in imajo pred seboj še dolgo življenje," je dejala Latifa Löfvenberg, medicinska sestra, ki je na začetku pandemije delala v več domovih za ostarele severno od Stockholma. Ti ljudje se zadušijo, je dejala in dodala, da je zelo težko to le opazovati.

Zdaj dela na oddelku za covid-19 v večji bolnišnici v glavnem mestu, demografska slika bolnikov, ki se tam zdravijo, pa po njenih besedah dokazuje, da se starejši ljudje ne spuščajo v bolnišnice. "Nimamo veliko starejših ljudi. Veliko je mlajših, rojenih v devetdesetih, osemdesetih, sedemdesetih letih," je dejala.

Pripadnica reševalne službe v Stockholmu, ki je želela ostati anonima, je za BBC medtem dejala, da ni prejela niti enega klica iz doma za starejše v povezavi s covidom-19, čeprav je v času krize delala čezmerno.

Odločitve o zdravstvenem osebju in sredstvih se na Švedskem sprejemajo na regionalni ravni, a državne smernice pravijo, da naj se starejši bolniki, bodisi v državnih ali zasebnih domovih za oskrbo, ne prepeljejo samodejno na zdravljenje v bolnišnico.

Premier Löfven je priznal, da jim ni uspelo zaščititi najbolj ogroženih. Foto: Reuters
Premier Löfven je priznal, da jim ni uspelo zaščititi najbolj ogroženih. Foto: Reuters

Thomas Linden, glavni zdravnik v Nacionalnem odboru za zdravje, pravi, da morajo zdravstveni delavci profesionalno pretehtati potencialne koristi v primerjavi s tveganji, kot je okužba v bolnišnici, ter stroški prevoza bolnikov, vključno z vplivom na njihovo počutje.

Zdravstvene delavce so pozvani, naj se ne odločajo le na podlagi starosti, je dejal in dodal, da bi bila starost lahko pomembna v povezavi z drugimi dejavniki.

Švedska vlada je prejšnji teden oznanila, da bo namenila dodatnih 2,2 milijarde kron oziroma okoli 208 milijonov evrov za urjenje znotraj domov za starejše. Vlada naj bi želela ustvariti 10.000 trajnih zaposlitev za pomočnike medicinskih sester in delavcev na področju nege.

Ko bo "akutne" stopnje krize konec, bo nacionalna komisija pregledala delovanje na lokalni, regionalni in državni ravni, obljublja premier Löfven.