Rešeni otroci. Foto: Reuters
Rešeni otroci. Foto: Reuters

Na letalu so bili poleg otrok še njihova mati, pilot in kopilot. Letalo se je ponesrečilo 1. maja, v nesreči pa so umrli vsi odrasli. Otroci so bili pogrešani 40 dni.

Petro je dejal, da predstavlja odkritje otrok po več tednih iskanja "veselje za vso državo". Kot je dejal, so otroci sami preživeli ves ta čas v pragozdu.

Predsednik je še dejal, da otrokom nudijo zdravstveno oskrbo, sam pa je govoril z njihovim dedkom, ki je dejal, da je otroke "vrnila mati džungla", poroča BBC.

Letalo Cessna 206 je med letom iz Araracuare v San José del Guaviare poklicalo na pomoč zaradi okvare motorja.

Kolumbijska vojska je na prizorišču nesreče odkrila trupla treh odraslih, ki so bili z otroki na krovu.

Preliminarna preiskava uprave za civilno letalstvo kaže, da so otroci uspeli zapustiti ostanke letala in se odpravili v gozd, da bi našli koga, ki bi jim pomagal.

Sprožena je bila obsežna reševalna akcija, v okviru katere so reševalci našli predmete, ki so jih za seboj pustili otroci, vključno s stekleničko, škarjami in improviziranim zakloniščem. Reševalci so odkrili tudi majhne odtise stopal.

V gozdu, v katerem so preživeli otroci, živijo plenilci, kot so jaguarji, kače in druge živali. Otroci so pripadniki staroselskega ljudstva Huitoto in drugi pripadniki te skupnosti so upali, da bo otrokom koristilo znanje o sadežih in preživetju v džungli.

V reševanju so sodelovali tudi staroselci, nad džunglo so leteli helikopterji, ki so predvajali sporočilo babice otrok v jeziku Huitotov. Ta je otroke pozivala, naj se ne premikajo, da bi jih lažje našli.