Ostanki balona ob obali Južne Karoline. Foto: Reuters
Ostanki balona ob obali Južne Karoline. Foto: Reuters

Američani kose sestreljenega balona pobirajo iz morja blizu Južne Karoline in jih pošiljajo na analizo v laboratorij zvezne policije FBI v Quantico v državi Virginija.

Washington Post poroča, da je Kitajska balonski nadzor začela v soseščini, med drugim nad Japonsko, Indijo, Filipini, Tajvanom in Vietnamom, pozneje pa razširila te dejavnosti na ves svet. Podoben balon so prejšnji teden opazili tudi nad Latinsko Ameriko.

Kot so sporočili iz Pentagona, so v preteklosti že štirje kitajski vohunski baloni leteli nad točkami v ZDA, ki "bi bile lahko v interesu Kitajske".

Peking zanika, da bi bili to vohunski baloni. Kitajski obrambni minister Vei Fenghe je v torek zavrnil klic ameriškega kolega Lloyda Austina za pogovor o tem.

Kitajska vztraja, da je balon namenjen meteorološkim raziskavam. Foto: Reuters
Kitajska vztraja, da je balon namenjen meteorološkim raziskavam. Foto: Reuters

Republikanci na čelu z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom so zaradi balona uvodoma sprožili ostre kritike demokratske vlade Joeja Bidna. Trump je več dni ponavljal, da je treba balon sestreliti, ko je Pentagon ponavljal, da tega nad ameriškim ozemljem ni varno izvesti. Pričakovano so ga potem na ukaz predsednika Bidna sestrelili nad Atlantikom. Trump je nekoliko obrnil ploščo po sestrelitvi, ko so uradniki Bidnove vlade priznali, da so podobni baloni preletavali ZDA tudi v času Trumpove vlade. Pričakovano je sporočil, da so to lažne novice, vendar je dodal, da bi se sam s Kitajci dogovoril, da balona ne bi sestrelili.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da je bil to že peti balon nad ZDA od leta 2017.

Blinken odpovedal obisk na Kitajskem

Posledica odkritja in sestrelitve balona je za zdaj odpoved načrtovanega obiska na Kitajskem ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna. Ko so Blinkna vprašali, ali kitajski predsednik Ši Džinping ve za omenjene balone, je odgovoril: "Jasno je, da je zanje odgovorna Kitajska, ni pomembno, za katere posameznike gre. Jasno je, da je Kitajska vpletena v te neodgovorne akcije, ki pomenijo kršenje naše suverenosti in ozemeljske neodvisnosti ter tudi mednarodnega prava." Blinken je te izjave podal po srečanju z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, ki je dejal, da kitajski balon "potrjuje vzorec obnašanja Pekinga" in da je to dokaz, da je treba biti "ves čas pozoren na kitajsko obveščevalno dejavnost". Dodal je, da Kitajska močno krepi svoje vojaške sile, tudi jedrsko orožje, in to brez vsakršne preglednosti.

Kitajska vztraja, da je balon civilni, in zahteva vrnitev delov.

Več o balonu, ki je v ZDA povzročil politično neurje, bo morda znano konec tedna, po zaslišanjih v kongresu. Kongresnike v pristojnih odborih bodo z zadevo seznanili vojaški poveljniki.