Francisco bo državo predvidoma vodil do spomladi. Foto: Reuters
Francisco bo državo predvidoma vodil do spomladi. Foto: Reuters

Prejšnji teden je bil zaradi obtožb o podkupovanju prejemal naj bi podkupnine od gradbenega podjetja, ko je bil še guverner pokrajine Moquegua razrešen Martin Vizcarra, saj mu je parlament izglasoval nezaupnico. Sam obtožbe zanika, zaradi razrešitve pa so množice njegovih podpornikov odšle protestirat na ulico, piše BBC. V nemirih sta umrla najmanj dva človeka, več deset je bilo ranjenih. Položaj predsednika je nato prevzel nekdanji vodja parlamenta Manuel Merino. Ta je po nasilnih protestih proti odstavitvi njegovega predhodnika in na zahtevo več politikov odstopil v nedeljo, le pet dni po svojem imenovanju.

Poslanci so zdaj na mesto začasnega predsednika izvolili 76-letnega desnosredinskega poslanca Sagastija, ki bo državo vodil do volitev, predvidoma spomladi prihodnje leto. Sagasti je član stranke, ki je edina v parlamentu glasovala proti nezaupnici Vizcarre.

Peru zaradi pandemije novega koronavirusa in nestabilnih političnih razmer vse bolj pada tudi v gospodarsko krizo. Država je bila med prvimi v regiji, ki je uvedla stroge omejitvene ukrepe za ustavitev širjenja covida-19, a je bolezen kljub temu pustila hude posledice. Do zdaj se je z novim koronavirusom okužilo več kot 935.000 Perujcev, umrlo jih je 35.000, kar pomeni, da je Peru država s tretjo najvišjo stopnjo smrtnosti na 100.000 prebivalcev na svetu.