Američane skrbi, da kitajska vlada podjetja, kot je Huawei, izkorišča za vohunjenje in kraje poslovnih skrivnosti v ZDA. Foto: Reuters
Američane skrbi, da kitajska vlada podjetja, kot je Huawei, izkorišča za vohunjenje in kraje poslovnih skrivnosti v ZDA. Foto: Reuters

V New Yorku so tožilci pravosodnega ministrstva ZDA vložili obtožnico v povezavi s kršenjem sankcij proti Iranu, v zvezni državi Washington pa še obtožnici proti dvema hčerinskima družbama Huaweija zaradi kraje poslovnih skrivnosti T-Mobilu. Huawei je obtožen 23 kaznivih dejanj, med očitki so bančne goljufije, oviranje pravosodja in kraja tehnologij. V Pekingu so ovadbe označili za nepravične in nemoralne.

Meng Vandžov je hčerka ustanovitelja podjetja Rena Žengfeja. Foto: Reuters
Meng Vandžov je hčerka ustanovitelja podjetja Rena Žengfeja. Foto: Reuters

Peking zahteval takojšnjo izpustitev Mengove
Kitajski telekomunikacijski velikan je kakršne koli kršitve podjetja oziroma Mengove zanikal in je zapisal, da je nad "ameriškimi obtožbami razočaran". Obtožnica v New Yorku zajema 13 točk in je povezana s primerom glavne finančne direktorice, ki so jo na podlagi ameriškega zapornega naloga aretirali v Kanadi in je v hišnem priporu v Vancouvru. Aretirana je bila decembra lani in se bori proti izročitvi ZDA.

ZDA vložile obtožnico proti Huaweiu

Washington zahteva njeno izročitev, uradni Peking pa je že zagrozil s protiukrepi. Od Kanade je zahteval njeno takojšno izpustitev, hkrati pa so na Kitajskem nemudoma aretirali tri kanadske državljane in enega obsodili na smrt. Kitajske oblasti so nad ameriškimi obtožbami resno zaskrbljene. Zanikajo nemoralne in nekorektne obtožbe in zagotavljajo, da bodo zaščitile interese kitajskih podjetij, je poročal dopisnik RTV Slovenija Edvard Žitnik.

Obtožbe poslovanja z Iranom
Huawei, ki je med drugim drugi največji proizvajalec prenosnih telefonov na svetu, Američani obtožujejo, da je prek svojih hčerinskih družb posloval z Iranom v času mednarodnih in ameriških sankcij. Na zahodni obali ZDA pa obtožnica proti Skycom Tech in Huawei Device USA zajema deset točk zaradi kraje poslovnih skrivnosti, finančnih prevar in oviranja pravosodja. Hčerinski družbi Huaweija naj bi telekomunikacijskemu velikanu T-Mobile kradli tehnologijo za testiranje pametnih telefonov. Gre za robotski sistem tappy, ki oponaša človeške prste. Huawei trdi, da so se v zvezi s tem s T-Mobilom poravnali že leta 2017.

Primer Huaweija bi lahko stopnjeval napetosti med Kitajsko in ZDA. Foto: Reuters
Primer Huaweija bi lahko stopnjeval napetosti med Kitajsko in ZDA. Foto: Reuters

Direktor FBI Christopher Wray je dejal, da obtožnice kažejo na vztrajno izkoriščanje ameriških podjetij in finančnih ustanov s strani Huaweija, ki s svojimi dejanji ogroža svoboden in pošten svetovni trg. ZDA tako doma kot v tujini že mesece poskušajo preprečiti nakupe Huaweijeve tehnologije sodobnih mobilnih komunikacij češ, da bi jo lahko Kitajska uporabila za vohunjenje. Ameriške obtožbe so bile objavljene tik pred začetkom novega kroga pogajanj o bodočih trgovinskih odnosih med državama, ki sta v sporu. Washington sicer poudarja, da kazenski postopek proti Huaweiju ni v nobeni zvezi s trgovinskimi pogajanji.