Predsedniška kandidatura Donalda Trumpa je v več zveznih državah naletela na ovire. Foto: AP
Predsedniška kandidatura Donalda Trumpa je v več zveznih državah naletela na ovire. Foto: AP

Državna sekretarka ameriške zvezne države Maine Shenna Bellows je v četrtek sklenila, da je nekdanji predsednik ZDA kršil 14. amandma k ameriški ustavi, zato mu je onemogočila uvrstitev na glasovnice za volitve predsedniškega kandidata republikanske stranke. "Napad na ameriški zvezni kongres 6. januarja 2021 se je zgodil v imenu Trumpa, z njegovo vednostjo in podporo. Ustava ZDA ne dopušča napada na temelje naše vlade in zakoni zvezne države Maine od mene zahtevajo, da ukrepam," je po pritožbi skupine volivcev njene države ugotovila Bellows, najvišja volilna uradnica Maina.

"Tega sklepa nisem sprejela zlahka. Zavedam se, da še noben državni sekretar predsedniškemu kandidatu ni preprečil dostopa do volitev na podlagi 14. amandmaja. Prav tako pa se zavedam, da noben predsedniški kandidat še nikoli ni sodeloval pri uporu," je sporočila Bellows, ki je demokratka.

Shenna Bellows je Trumpu onemogočila uvrstitev na glasovnice za volitve predsedniškega kandidata republikanske stranke. Foto: AP
Shenna Bellows je Trumpu onemogočila uvrstitev na glasovnice za volitve predsedniškega kandidata republikanske stranke. Foto: AP

Ukrep kritizirali Trumpovi sodelavci in drugi republikanci

Republikanci in Trumpova kampanja so ukrep označili za pristranski. Trumpovi sodelavci so odločitev Bellows označili za poskus kraje volitev in odvzem volilne pravice Američanom, državno sekretarko pa opredelili kot zagrizeno levičarko, ki podpira Bidna. "Ta strankarska prizadevanja za vmešavanje v volitve so sovražni napad na ameriško demokracijo. Demokrati izkoriščajo vladne ustanove za zaščito svojega primeža oblasti," je izjavil predstavnik Trumpove kampanje Steven Cheung in napovedal pritožbo.

Trumpov protikandidat v boju za republikansko nominacijo Ron DeSantis pa je posvaril, da je odločitev nevarna, ker lahko zdaj republikanski državni sekretarji morda onemogočijo dostop do glasovnic tudi demokratu Joeju Bidnu.

Strankarske volitve predsedniških kandidatov v Koloradu in Mainu bodo 5. marca.

Presojalo bo vrhovno sodišče

V Koloradu je vrhovno sodišče na začetku meseca ugotovilo, da Trump ne sme na volitve zaradi kršenja ustave. Omenjeni 14. amandma k ustavi je bil sprejet po državljanski vojni in državnim uradnikom, ki so se udeležili vstaje ali upora, prepoveduje izvolitev na položaje. Trumpova kampanja se je na odločitev v Koloradu pritožila na zvezno vrhovno sodišče, prek sodišča pa bo skušala odpraviti tudi odločitev državne sekretarke Maina. Na vrhovnem sodišču imajo večino konservativni sodniki.

Zaradi napada njegovih podpornikov na kongres Trumpa skušajo onemogočiti tudi volivci drugih zveznih držav, vendar so sodišča nekaj takih že zavrnila. Od dosedanjih je odprta tožba le še v Oregonu, vendar pa se lahko vložijo tudi nove.

Tudi Maine prepovedal nastop Trumpa na volitvah