Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posebni tožilec Jack Smith je na sodišče naslovil zahtevo za pospešeno obravnavo argumentov o tem, ali ima lahko Donald Trump imuniteto pred zveznim pregonom zaradi domnevnih kaznivih dejanj, ki jih je storil v času, ko je bil na položaju. Sodišče je zaprosil, naj preskoči zvezno prizivno sodišče ter hitro odloči o tem, ali je Trump upravičen do imunitete.

Odločitev pomeni, da bo zadeva še naprej potekala po pritožbenem postopku. Sodišče je svojo odločitev brez pojasnila objavilo v kratkem sklepu na eni strani. Noben sodnik ni javno izrazil nasprotnega mnenja. Sodniki se lahko še vedno odločijo, da bodo to vprašanje obravnavali pozneje.

Kot poroča CNN, bosta imeli obe strani še vedno možnost pritožbe na morebitno odločitev okrožnega prizivnega sodišča, vendar je poteza sodišča velika zmaga za Trumpa, čigar strategija zavlačevanja v kazenski zadevi je vključevala dolgotrajen boj glede vprašanja imunitete, ki mora biti razrešeno, preden se na sodišču začne postopek proti njemu.

Pospešena obravnava tega vprašanja že poteka na okrožnem sodišču v zveznem okrožju Columbia, ki je za 9. januar določilo ustne argumente. Sojenje o spodkopavanju volitev naj bi se trenutno začelo marca.

Trumpovi odvetniki so vrhovno sodišče pozvali, naj zadeve ne prevzame, trdili so, da skuša posebni tožilec "nepremišljeno hiteti z odločanjem o zadevi". "Dejstvo, da se ta zadeva pojavlja v vrtincu političnega spora, terja previdnost in ne naglico," so v sodnih dokumentih zapisali Trumpovi odvetniki.

Trumpova ekipa je na začetku tega meseca prosila prizivno sodišče, naj preuči odločitev o imuniteti, ki jo je izdala okrožna sodnica Tanya Chutkan, ki nadzoruje njegov kazenski primer.
Tanya Chutkan je zavrnila argumente Trumpovih odvetnikov, da je treba kazensko obtožnico zavreči, ker si je v okviru svoje uradne funkcije kot predsednik prizadeval "zagotoviti integriteto volitev", še poroča CNN. Kot je pojasnila v odločitvi, predsedniki ne morejo delati, kar se jim zdi, brez strahu pred odgovornostjo.

Tri od devetih sodnikov vrhovnega sodišča je imenoval Trump, ki je utrdil konservativno večino, razmerje v njihovo korist je 6 proti 3.