Pompeo je nedavno že drugič obiskal Pjongjang. Foto: Reuters
Pompeo je nedavno že drugič obiskal Pjongjang. Foto: Reuters

ZDA bi bile "pripravljene sodelovati s Severno Korejo, da doseže blaginjo na ravni naših južnokorejskih prijateljev," je Pompeo po poročanju BBC-ja v petek dejal novinarjem.

Pompeo se je nedavno vrnil iz Pjongjanga, kjer se je sestal tudi s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. "Če bo vodja Kim izbral pravo pot, obstaja prihodnost, polna miru in blaginje za severnokorejsko ljudstvo," je dejal Pompeo po petkovih pogovorih z južnokorejsko zunanjo ministrico Kang Kyung-wha.

Ameriški minister, ki je na položaju nasledil Rexa Tillersona, je Pjongjang pozval k "drznim ukrepom za hitro denuklearizacijo". Ob tem pa je poudaril, da bi morali ti ukrepi prestati "strogo preverjanje" ZDA in drugih držav.

12. junija se bosta v Singapurju sestala ameriški predsednik Donald Trump in Kim Džong Un, ki sta si pred tem večkrat izmenjala žaljivke in grožnje. To bo prvo srečanje aktualnega ameriškega predsednika in severnokorejskega voditelja.

Severna Koreja bo po napovedih svoj poligon za jedrske poskus v Punggye-riju zaprla med 23. in 25. majem, na slovesnost ob tem dogodku pa naj bi povabili tudi tuje novinarje. Kim je zaprtje poligona napovedal konec aprila na srečanju z južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom. Takrat je dejal, da bodo to storili maja, ni pa navedel točnega datuma.