Predlog zakonodaje je predstavniški dom, kjer imajo večino demokrati, podprl, a podpore razdeljenega senata naj ne bi dobil. Foto: AP
Predlog zakonodaje je predstavniški dom, kjer imajo večino demokrati, podprl, a podpore razdeljenega senata naj ne bi dobil. Foto: AP

Predlog zakonodaje z naslovom Zaščitimo naše otroke ima vrsto posamičnih zakonov, ki so namenjeni zmanjšanju nasilja s strelnim orožjem.

Med drugim so predvidene prepoved prodaje polavtomatskih pušk mlajšim od 21 let, ostrejše kazni za nezakonito trgovanje z orožjem, podpora programom odkupa nabojnikov z veliko kapaciteto in davčne olajšave za naprave za varno hranjenje orožja.

Predsednica predstavniškega doma kongresa demokratka Nancy Pelosi iz Kalifornije je dejala, da so na križarskem pohodu za otroke in na žalost v tem pohodu zdaj sodelujejo tudi otroci.

Predlog zakona je bil sprejet kmalu po tem, ko je 11-letnica, ki je preživela zadnji velik strelski napad na ameriško šolo v Uvaldeju v Teksasu, opisala, kako je vse skupaj potekalo.

11-letnica: Namazala sem se s krvjo prijateljice

"Učiteljici je rekel lahko noč in jo ustrelil v glavo. Potem je ustrelil nekaj mojih sošolcev in tablo. Ko sem šla do nahrbtnikov, je ustrelil mojo prijateljico, ki je bila poleg mene in sem mislila, da bo prišel nazaj, zato sem se namazala z njeno krvjo in se delala mrtvo," je kongresnikom povedala 11-letna Miah Cerrillo.

V omenjenem pokolu je 18-letni strelec ubil 19 otrok in dve učiteljici.

Nancy Pelosi je republikanske kolege in kolegice vprašala, ali jim je vsaj malo nerodno, ker v Ameriki otroci v večji meri umirajo zaradi strelnega orožja kot zaradi katerega koli drugega vzroka.

Jordan: Preganjajo pravico do orožja državljanov

Republikanci so predlog zakona opredelili kot teptanje ameriških pravic.

"So že spet tu, preganjajo pravico do orožja državljanov, ki spoštujejo zakone. Sploh ne gre za zaščito otrok, ampak za odvzem pravice do orožja, ki je dana od Boga in zaščitena z ustavo," je dejal republikanec Jim Jordan iz Ohia, sicer velik podpornik nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

V senatu, ki ima 50 demokratov in 50 republikancev, je za potrditev zakonov potrebnih 60 glasov in zagovorniki reforme te podpore nimajo ne glede na to, da o njej potekajo pogajanja med demokrati in republikanci.

Podobna pogajanja so potekala po drugih dosedanjih odmevnih strelskih pokolih, vendar pa je orožarski lobi prek republikancev in nekaterih demokratov reforme vedno blokiral.

ZDA: V kongresu pričali preživeli in svojci žrtev strelskih napadov