Ameriški predsednik na helikopterju Marine 1, s katerim sta z ženo Jill Biden za konec tedna odpotovala v obalni kraj Rehoboth Beach. Foto: Reuters
Ameriški predsednik na helikopterju Marine 1, s katerim sta z ženo Jill Biden za konec tedna odpotovala v obalni kraj Rehoboth Beach. Foto: Reuters

Nekateri izmed dokumentov so bili iz časov, ko je bil Biden senator ter pozneje podpredsednik v administraciji Baracka Obame, poroča BBC. Bidnov odvetnik Bob Bauer je povedal, da so zasegli tudi "ročno zapisane opombe" in "material v okolici".

Gre za četrti zaseg zaupnih dokumentov, ki bi jih moral Biden po zakonu oddati v nacionalni arhiv. Prvič je Bidnova pravna ekipa zaupne dokumente našla 2. novembra – tik pred vmesnimi volitvami – v prostorih centra Penn Biden v Washingtonu, 20. decembra v garaži predsednikovega doma v Wilmingtonu v Delawaru ter 12. novembra v predsednikovi domači knjižnici v Wilmingtonu.

Joe in Jill Biden med preiskavo ni bilo v domovanju, da bi "ministrstvu omogočila preiskavo vseh prostorov". Predsednik in prva dama konec tedna sicer preživljata v kraju Rehoboth Beach v Delawaru, kjer imata še eno posestvo, ki so ga sicer že preiskali in tam niso našli nobenih dokumentov.

Biden ne pojasnjuje okoliščin

Biden je povedal, da so vse doslej najdene dokumente nemudoma predali nacionalnemu arhivu, ni pa pojasnil, zakaj jih je obdržal. Bela hiša in Bidnovi zasebni odvetniki prav tako niso odgovorili na vprašanja, koliko dokumentov je bilo najdenih, ali obstajajo še drugi dokumenti, kaj so vsebovali in zakaj je bila javnost obveščena šele več mesecev po odkritju dokumentov.

Pravosodni minister Merrick Garland je za vodenje preiskave imenoval posebnega tožilca Roberta Hura.

Dokumente zasegli tudi pri Trumpu

Ameriške oblasti medtem preiskujejo tudi nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Zvezni preiskovalni urad (FBI) je avgusta lani na njegovem zasebnem posestvu na Floridi zasegel okoli 300 strogo zaupnih dokumentov, ki jih Trump ni želel vrniti v arhiv. Preiskavo vodi posebni tožilec Jack Smith.