Joe Biden. Foto: EPA
Joe Biden. Foto: EPA

Po uradnih podatkih gre za dokumente iz obdobja Bidnovega podpredsedniškega mandata. Sauber je pojasnil, da je novoodkrite strani takoj predal uslužbencem pravosodnega ministrstva.

Kot je dejal Sauber, je v četrtek odpotoval na Bidnov dom, da bi omogočil predajo že prej najdenih dokumentov pravosodnemu ministrstvu, ob predaji pa so odkrili še dodatnih pet strani.

V preteklih dneh je prišlo na dan, da so zaupne dokumente pri Bidnu našli na več mestih, in sicer v njegovi nekdanji pisarni v glavnem mestu Washington in v njegovi hiši v Wilmingtonu, med drugim v garaži, pa tudi v sosednji sobi, o kateri je govoril Sauber. Bela hiša je pred nekaj dnevi sicer sporočila, da je iskanje dokumentov končano.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je v četrtek imenoval posebnega tožilca, ki bo raziskoval odkritje zaupnih dokumentov v pisarni in doma pri predsedniku Bidnu, potem ko je že lani imenoval drugega posebnega tožilca zaradi zaupnih dokumentov, ki jih je iz Bele hiše brez dovoljenja odnesel Donald Trump.

V republikanskem kongresnem odboru za pravosodje so v odzivu na novo odkritje vprašali, "koliko zaupnih dokumentov bodo še našli na domu Joeja Bidna".

Sauber poudarja, da so Bidnovi odvetniki "nemudoma in prostovoljno" predali vse najdene dokumente pristojnim oblastem.

Republikanci primerjajo preiskavo Bidnovega ravnanja z zaupnimi dokumenti s še trajajočo preiskavo tega, kako je s takšnimi dokumenti ravnal njegov predhodnik Trump po koncu svojega predsednikovanja.

Bela hiša vztraja, da sta primera različna, saj Bidnova ekipa z oblastmi sodeluje, in da so vrnili vse najdene dokumente. Trump je namreč vrnitev vseh dokumentov v njegovi posesti zavračal do racije Zveznega preiskovalnega urada na njegovem domu na Floridi avgusta lani.