Brazilskemu predsedniku Bolsonaru med drugim očitajo tudi širjenje patogenih mikrobov. Foto: Reuters
Brazilskemu predsedniku Bolsonaru med drugim očitajo tudi širjenje patogenih mikrobov. Foto: Reuters

Preiskovalna skupina je v 1200 strani dolgem poročilu Bolsonara obtožila "grozljivega" in "neurejenega" odzivanja na pandemijo ter "namernega zapostavljanja" staroselskih prebivalcev, poroča Guardian.

Poziva k obtožbi predsednika v devetih točkah, med drugim zaradi šarlatanstva, nagovarjanja k storitvi kaznivega dejanja, širjenja patogenih mikrobov in zločinov proti človečnosti.

"Nikoli ne smemo pozabiti nedolžnih ljudi, ki so umrli zaradi nepremišljenega ravnanja med pandemijo," piše v končnem osnutku poročila, v katero sta bila prvotna vključena tudi poziva k obtožnici umora in genocida nad staroselskim prebivalstvom zaradi nesorazmernega števila žrtev covida-19 v tej populaciji.

Skupino za preiskavo vladnega odzivanja na pandemijo covida-19 so vzpostavili aprila, 26. oktobra bodo senatorji glasovali o končnem poročilu. Potrebna je večina glasov, preden se priporočila lahko posredujejo generalnemu tožilstvu, ki bo odločilo o vložitvi obtožnic.

Bolsonaro očitke zanika

Bolsonaro zanika očitke in trdi, da je preiskava politično orodje, uperjeno proti njemu. Populistični predsednik je na začetku pandemije skušal zmanjšati nevarnost novega koronavirusa in je trdil, da gre za "blažji prehlad".

Brazilija je po skupnem število okužb z novim koronavirusom na tretjem mestu na svetu, pred njo sta le Indija in ZDA. Umrlo je več kot 600.000 covidnih bolnikov.