Brazilija ima drugo največje število okužb in mrtvih zaradi novega koronavirusa na svetu. Foto: Reuters
Brazilija ima drugo največje število okužb in mrtvih zaradi novega koronavirusa na svetu. Foto: Reuters

Skrajno desni predsednik ni želel priznati resnost izbruha koronavirusa v Braziliji, ki ima drugo največje število okužb in smrti zaradi covida-19, manj le kot ZDA. V Braziliji so tako potrdili že skoraj 1,5 milijona okužb, umrlo pa je 61.884 ljudi, kažejo podatki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa.

BBC poroča, da je bila uveljavitev zahteve po nošenju maske, kjer je to že bilo obvezno, pogosto precej ohlapna.

Nov zakon je sicer vseboval člen, ki je predvideval obvezno nošenje mask v "trgovskih in industrijskih poslopjih, verskih templjih, šolskih poslopjih in zaprtih prostorih, kjer se zbirajo ljudje". Na ta člen je dal Bolsonaro v petek veto, češ da bi lahko vodil v kršenje lastninskih pravic. Preprečil je tudi člen, ki je zahteval razdeljevanje mask revnim prebivalcem.

Kongres ima na voljo 30 dni, da veto preglasuje z absolutno večino.

Sam Bolsonaro pogosto ni želel nositi maske v javnosti. Nato pa mu je to ukazalo sodišče, a je drugo sodišče ta ukaz preklicalo, poroča BBC. Izrazil je tudi prepričanje, da karantene in ohranjanje fizične razdalje med ljudmi niso nujni za boj proti koronavirusu in da bi ti ukrepi le škodovali brazilskemu gospodarstvu.

Od četrtka so lahko v Riu de Janeiru, kjer je umrlo več kot 6600 bolnikov s covidom-19, spet odprti lokali. Kongresnik David Miranda je na družbenem omrežju Twitterju objavil fotografijo druženja na ulici v soseski Leblon, ki kaže, da ljudje ne nosijo mask niti ne ohranjajo medsebojne razdalje. Dogajanje je označil za "tragedijo", odločitev za odprtje lokalov pa naj bi zahtevala "visoko ceno".