Foto: Reuters
Foto: Reuters

Desničarski Bolsonaro je pod plazom kritik, ker vztrajno zmanjšuje pomen tveganja, ki ga predstavlja koronavirus, saj je tega ob začetku pandemije označeval za "manjši prehlad".

Brazilija ima največ primerov okužb s koronavirusom in največ smrtnih primerov, takoj za ZDA. Potrjenih je več kot 1,1 milijona okužb in več kot 51.000 smrti, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa.

Kljub velikim številkam pa se predsednik Bolsonaro vztrajno pojavlja v javnosti in pred svojimi privrženci brez maske. Na enem od zborovanj so ga ujeli v kamere med kašljanjem z odprtimi usti, ob neki drugi priložnosti pa je kihnil v roko, nato pa se takoj za tem z isto roko rokoval z neko starejšo podpornico, poroča BBC.

Številni Brazilci so besni zaradi Bolsonarovega vodenja Brazilije v času koronske krize. Foto: Reuters
Številni Brazilci so besni zaradi Bolsonarovega vodenja Brazilije v času koronske krize. Foto: Reuters

V brazilski prestolnici Brasilia so maske obvezne od 30. aprila. Odlok je sprejel tamkajšnji guverner Ibaneis Rocha, v njem pa je odrejeno, da morajo imeti vsi ljudje zakrita usta in nos v vseh javnih prostorih, vključno z javnim prevozom, trgovinami in tovarnah. 11. maja so odlok še zaostrili s kaznimi do 2000 realov (342 evrov) za tiste, ki odloka ne upoštevajo.

Bolsonaru se ukrepi zdijo "pretirani"

Razsodba zveznega sodnika Renata Borellija pomeni, da Bolsonaro ni izvzet iz tega odloka, kar pomeni, da tudi njemu grozi kazen naslednjič, ko bo v tamkajšnjih javnih prostorih brez maske.

Bolsonaro že od samega začetka pandemije trdi, da bi lahko bili ukrepi za zajezitev širjenja virusa bolj škodljivi kot pandemija sama. V ponedeljek je tako ponovno pozval k sproščanju ukrepov ter ponovno odprtje trgovin in drugih poslov. Kot pravi, se mu vse skupaj zdi "malce pretirano".

Bolsonarovo vztrajanje, da bi morali dajati prednost gospodarstvu, je močno razdelilo brazilsko javnost, predsednik pa redno prihaja v ostre spore z guvernerji posameznih zveznih držav, ki so uvedli omejitve gibanja in obvezno nošnjo mask v javnosti.