Obraze štirih ameriških predsednikov, pri čemer sta imela dva (Washington in Jefferon) sužnje, so v Mount Rushmore vklesali med letoma 1927 in 1941, kipar pa je bil beli supremacist. Foto: Reuters
Obraze štirih ameriških predsednikov, pri čemer sta imela dva (Washington in Jefferon) sužnje, so v Mount Rushmore vklesali med letoma 1927 in 1941, kipar pa je bil beli supremacist. Foto: Reuters

V času, ko se ZDA soočajo z rekordnim številom okužb z novim koronavirusom, se je pod goro, v katero so vklesani obrazi štirih ameriških predsednikov, zbralo 7500 Trumpovih podpornikov. Bili so stisnjeni skupaj in številni niso nosili mask, čeprav zdravstveni strokovnjaki pozivajo ljudi, naj se ne udeležujejo velikih zborovanj zaradi širjenja koronavirusa.

Pod spomenikom je Trump opozoril, da protestniki proti rasizmu ogrožajo temelje ameriškega političnega sistema "Ne slepite se, namen te levičarske kulturne revolucije je zrušiti ameriško revolucijo," je dejal.

Sorodna novica Temna plat Mount Rushmora: Monumentalni spomenik člana KKK-ja na ukradeni zemlji

"Naše otroke v šolah učijo, naj sovražijo svojo državo," je med drugim dejal predsednik. Po poročanju BBC-ja je proteste za rasno enakopravnost označil za "neusmiljeno kampanjo za izbris naše zgodovine, žaljenje naših junakov, izbris naših vrednot in indotrinacijo naših otrok".

"Ne bomo utišani," je dejal. Napovedal je tudi ustanovitev "Nacionalnega vrta ameriških junakov", ki ga je opisal kot velik park s kipi "največjih Američanov, ki so kdaj živeli". Kipi morajo po njegovih besedah biti "življenjski, ne abstraktni ali modernistični", povzema BBC.

Ameriški predsednik je z izvršnim ukazom novo ustanovljeni delovni skupini dal 60 dni, da predstavi načrte za novi nacionalni park, vključno z njegovo lokacijo.

V protestih, ki sledijo policijskemu uboju temnopoltega Georga Floyda, so udeleženci v več mestih napadli spomenike konfederacijskih generalov, ki so se v ameriški državljanski vojni borili za ohranitev sužnjelastništva. V enem primeru so skušali porušiti kip ameriškega predsednika Andrewja Jacksona, ki je predsednikoval med letoma 1829 in 1837. Jackson si je kot sužnje lastil ljudi, z domov pa je pregnal tudi tisoče staroselcev.

"Jezna drhal skuša porušiti kipe naših ustanoviteljev, oskruniti naše najsvetejše spomenike in sprožiti val nasilnih zločinov v naših mestih," je podpornikom dejal Trump, ki nasprotuje preimenovanju vojaških oporišč, ki nosijo imena konfederacijskih generalov, ki so se uprli ameriški vladi, in obljublja stroge kazni za poškodovanje kipov.

Množični shod ob Mount Rushmoru se je odvil v času, ko v ZDA zaznavajo porast okužb z novim koronavirusom. V petek so po državi potrdili več kot 53.000 okužb, v več zveznih državah so dosegli rekordne številke. Dan prej so v ZDA potrdili rekordnih 55.405 primerov okužbe. Skupno so potrdili več kot 2,7 milijona okužb in okoli 129.000 smrtnih primerov zaradi covida-19.


Kmalu po petkovem Trumpovem govoru je javnost izvedela, da je z novim koronavirusom okužila tudi nekdanja voditeljica ameriške televizije Fox News Kimberly Guilfoyle, zaročenka predsednikovega sina Donalda Trumpa mlajšega.

"Pojavlja se novi levičarski fašizem, ki zahteva popolno zvestobo. Če ne govoriš njegovega jezika, izvajaš njegovih obredov, recitiraš njegovih mantr in slediš njegovim zapovedim, te bodo cenzurirali, prepovedali, dali na črni seznam, preganjali in kaznovali. To se nam ne bo zgodilo," je govoril Trump.

Na dogodku so izstrelili tudi ognjemet, česar tam zaradi skrbi za okolje niso počeli od leta 2009. Povzroči lahko namreč požare v okolici. A Trump si je zaželel ognjemet, oblasti zvezne države Južna Dakota pa so sporočile, da si je okoliški gozd že dovolj opomogel in da je tehnologija ognjemetov napredovala.

Govor na ukradeni zemlji

Mount Rushmore se nahaja na zemlji, ki jo je ameriška vlada v 19. stoletju ukradla staroselskemu ljudstvu Lakota Sioux.

Staroselci so protestirali pred Trumpovim govorom. Blokirali so cesto, ki vodi do spomenika, a sta jih policija in nacionalna garda pregnali s solzivcem in dimnimi bombami. Več ljudi je bilo aretiranih.

Protestniki so kritizirali Trumpov obisk zaradi povečevanja nevarnosti okužb z novim koronavirusom in proslavljanja ameriškega dneva neodvisnosti na kraju, ki je zanje svet. Staroselci namreč dan neodvisnosti povezujejo s kolonizacijo njihovih ozemelj in genocidom nad njimi.

Trumpov govor na gori Rushmore