Utah je s petimi nacionalnimi parki prav v vrhu po številu zaščitenih območij. Na sliki nacionalni park Canyonlands. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Utah je s petimi nacionalnimi parki prav v vrhu po številu zaščitenih območij. Na sliki nacionalni park Canyonlands. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Sams, pripadnik ljudstva Umatilla iz Oregona, je ameriški senat soglasno potrdil v četrtek, potem ko ga je ameriški predsednik Joe Biden avgusta predlagal za ta položaj. Do Samsovega imenovanja prihaja skoraj 150 let po začetku vzpostavljanja mreže narodnih parkov – običajno na ozemljih staroselcev, ki so jih ameriške oblasti zavzele na silo.

Uprava narodnih parkov ZDA trenutno upravlja z več kot 400 območji po vseh zveznih državah, vključno s čezmorskimi ozemlji Ameriške Samoe, Guamom, Portoriko in Deviškimi otoki.

Nekateri staroselski starešine v Samsovem imenovanju vidijo korak v pravo smer celjenja starih ran, poroča Guardian.

"Na to imenovanje gledam kot na priložnost za spravo s preteklostjo, celjenje ran preteklosti ter prepoznavanje globokega znanja in modrosti, ki ga pripadnik staroselcev prinaša na ta položaj," je dejala Fawn Sharp, predsednica Nacionalnega kongresa ameriških Indijancev in podpredsednica ljudstva Quinault.

Prvi park – Yellowstone

Leta 1872 je takratni predsednik ZDA Ulysses S Grant podpisal zakon o zaščiti parka Yellowstone, s čimer je de facto ustanovil prvi narodni park v državi.

Grantu pripisujejo zasluge, da je zaščitil ameriško divjino, a ta zaščita je imela svojo ceno – običajno na račun staroselcev, ki so jih iz območij pregnali, čeprav je danes stanje malce drugačno in se nemalokrat ozemlje rezervatov prekriva z ozemlji narodnih parkov.

V zadnjih 20 letih si uprava ameriških parkov načrtno prizadeva vzpostaviti tesnejši odnos s staroselci, ki živijo na območjih parkov, zato jim tudi namenja vse več pravic in pooblastil. Sams, ki ima več kot 25 let upravno-administrativnih izkušenj, kot tudi izkušenj v delu pri neprofitnih okoljskih organizacijah, bi ta pooblastila lahko še razširil.