Foto: Reuters
Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah so v največji latinskoameriški državi potrdili tudi 1282 novih smrtnih žrtev covida-19, skupno je do zdaj umrlo že več kot 45.000 ljudi. Tako po številu umrlih za covidom-19 kot številu okuženih je Brazilija na drugem mestu na svetu, za ZDA.

Strokovnjaki opozarjajo, da je dejansko število okuženih v Braziliji z 212 milijoni prebivalcev verjetno nekajkrat višje, saj na novi koronavirus testirajo le malo ljudi.

Visoka predstavnica Panameriške zdravstvene organizacije Carissa Etienne je izrazila zaskrbljenost zaradi razmer v tej državi. "Brazilija ima 23 odstotkov vseh okuženih in 21 odstotkov vseh smrtnih žrtev na območju. In še ne zaznavamo upočasnitve širjenja okužb," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala na novinarski konferenci na daljavo.

Organizacija zato svetuje Braziliji in drugim državam na območju, naj nadaljujejo ukrepe za zajezitev pandemije, gospodarstvo pa naj zaženejo počasi in pazljivo.

Brazilija še ni oblikovala strategije za obvladovanje novega koronavirusa. Politika in ukrepi brazilskega skrajno desnega predsednika Jaira Bolsonara, ki covidu-19 ne pripisuje velikega pomena, so sicer v državi predmet ostrih polemik.

V Iranu znova več kot 100 žrtev; na eni poroki se je okužilo 120 ljudi

V Iranu danes četrti dan zapored poročajo o več kot sto smrtnih žrtvah covida-19. Po podatkih ministrstva za zdravje je v zadnjih 24 urah umrlo 120 bolnikov, kar je največ v enem dnevu od 11. aprila. Skupno je covid-19 zahteval 9158 življenj. Novih okužb z novim koronavirusom so v zadnjem dnevu potrdili 2612, skupno 195.051. Namestnik ministra za zdravje Iradž Harirči je za porast okužb obtožil množične dogodke v pokrajinah, kjer je tveganje okužb največje, torej v t. i. rdečih pokrajinah. Dejal je, da so poroke in pogrebi eni glavnih vzrokov porasta okužb. V eni od pokrajin se je tako na eni poroki okužilo kar 120 ljudi.

Zbolel predsednik Hondurasa

Z novim koronavirusom se je okužil tudi 51-letni predsednik Hondurasa, ki je na zdravljenju. Svoje naloge bo opravljal na daljavo in s pomočniki, je dejal v torek. Kot je pojasnil, je imel blage simptome in se že počuti bolje.

Vlada je sporočila, da bo predsednik ostal v osamitvi, dokler ne bo odločeno, kje bodo po priporočilu njegovih zdravnikov nadaljevali zdravljenje. Predsednik sicer prejema več različnih zdravil. Okuženi so tudi njegova žena in dva pomočnika. Vsi se zdravijo.

Indija je po številu okužb četrta najhuje prizadeta država na svetu. Foto: Reuters
Indija je po številu okužb četrta najhuje prizadeta država na svetu. Foto: Reuters

V Mehiki več kot 18.000 žrtev

Medtem je v Mehiki število potrjenih okužb naraslo na 154.863, število smrtnih žrtev covida-19 pa na 18.310. V enem dnevu je po podatkih zdravstvenega ministrstva umrlo 730 ljudi, okužilo se jih je 4599.

Sama vlada pravi, da je resnično število okužb verjetno precej višje, kot kažejo uradni podatki.

V Indiji rekordno povečanje števila mrtvih

Indija je zaznala rekordno povečanje števila smrti zaradi covida-19. Zaznali so več kot 2000 novih smrtnih žrtev. Ni še znano, ali gre za žrtve v zadnjih 24 urah oziroma koliko gre za spremembe števila na daljši rok. Skupno so v Indiji zaradi covida-19 do zdaj umrli 11.903 bolniki, je sporočila indijska vlada.

Med drugim so v Mumbaju zaradi nepodrobno navedenih računskih odstopanj povečali število smrti zaradi covida-19 za 862, in sicer na 3165, v New Delhiju za več kot 400, skupno na več kot 1800, je sporočila vlada.

V Indiji, ki je po številu okužb z novim koronavirusom četrta najhuje prizadeta država na svetu, so do zdaj potrdili 354.065 okužb. Številne tamkajšnje bolnišnice so že preobremenjene zaradi bolnikov s covidom-19.

Nemčija je kot prva država že posvarila svoje državljane pred bivanjem v Indiji in jim svetovala, naj zaradi povečanega zdravstvenega tveganja razmislijo o vrnitvi.

Nemčija predstavila aplikacijo za sledenje okužbam
Rusija: Prvič po 1. maju potrdili manj kot osem tisoč novih okužb