V New Delhiju so se s ponedeljkom začeli odpirati templji in nakupovalna središča, ki so bila zaprta zadnjih deset tednov. Foto: Reuters
V New Delhiju so se s ponedeljkom začeli odpirati templji in nakupovalna središča, ki so bila zaprta zadnjih deset tednov. Foto: Reuters

Strokovnjaki opozarjajo, da so te številke zelo verjetno podcenjene. Dodajajo, da naj bi najhujše šele prihajalo in vrh epidemije v Indiji napovedujejo šele za julij. Vlada v New Delhiju je sicer skušala omejiti širjenje novega koronavirusa s podobnimi omejevalnimi ukrepi, kot so jih uvajale druge države. Splošno "karanteno" so uvedli že 25. marca, vendar pa se virus še kar širi.

Vlada zdaj počasi sprošča omejevalne ukrepe, da bi vsaj nekoliko olajšala pritisk na gospodarstvo, ki se je zaradi covida-19 ustavilo tudi v tej državi. V prestolnici so tako s ponedeljkom odprli nakupovalne centre, restavracije, templje in mošeje. Na cestah in ulicah 20-milijonskega mesta je znova velika gneča ljudi. Po drugi strani ne poročajo o velikem pritisku na trgovske centre. Tudi v večini sakralnih objektov je le peščica ljudi.

Pred številnimi templji so vzpostavili posebne šotore za razkuževanje. Verniki tudi ne smejo prinašati s sabo daritev. Obiskovalcem pred vstopom v objekt kar dvakrat izmerijo telesno temperaturo. V eni največjih mošej v Indiji, 400 let stari mošeji Džama Masdžid, bodo imeli samo tri molitve dnevno, namesto petih. Verniki pa morajo s seboj prinesti svoje preproge. V nakupovalnih centrih so prav tako vzpostavili poseben nadzor. Vzdrževanje razdalje med nakupovalci je obvezno. Prodajalci pa nestrpno čakajo, kakšen bo dejanski odziv kupcev v prihodnjih dneh in ali jim bo uspelo nadomestiti izpad dohodka.

Medtem ko se prestolnica počasi odpira, pa v indijskem finančnem centru Mumbaju ostajajo previdnejši. V tem mestu so zaznali petino vseh primerov covida-19 in bolnišnice so prenatrpane. Odprli so manjše prodajalne ob cestah, a za zdaj veliki nakupovalni centri ostajajo zaprti, prav tako restavracije in frizerski saloni.

Otroci na Filipinih v šolo šele ob pojavu cepiva

Otroci na Filipinih se bodo vrnili v šolo šele ob pojavu cepiva proti covidu-19, poučevanje po spletu pa je težava, saj veliko revnih prebivalcev nima dostopa do spleta. Foto: EPA
Otroci na Filipinih se bodo vrnili v šolo šele ob pojavu cepiva proti covidu-19, poučevanje po spletu pa je težava, saj veliko revnih prebivalcev nima dostopa do spleta. Foto: EPA

Otroci na Filipinih se bodo vrnili v šolo šele ob pojavu cepiva proti covidu-19, poučevanje po spletu pa je težava, saj veliko revnih prebivalcev nima dostopa do spleta. Medtem ko se v Evropi šole počasi že odpirajo in se učenci lahko vračajo v razrede, pa na Filipinih menijo, da predstavlja virus preveliko tveganje. Šolsko leto na Filipinih se običajno začne junija in traja do aprila. Letos pa so zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 začetek novega šolskega leta že preložili na konec avgusta.

A kot je nakazala ministrica za izobraževanje Leonor Briones, bodo učitelji morali nadaljevati pouk na daljavo, bodisi po medmrežju bodisi celo v televizijskih prenosih.

Sorodna novica Nič več mask in varne razdalje, najboljša obramba so zaprte meje

Otroci se bodo tako morali šolati od doma, dokler ne bo na voljo cepivo proti novemu koronavirusu, je bila jasna vlada pod vodstvom populističnega predsednika Rodriga Duterteja. Poučevanje na daljavo po spletu predstavlja nerešljivo težavo več milijonom revnih prebivalcev Filipinov, ki nimajo računalnikov in dostopa do medmrežja. "Učitelji in šole se bodo zato morali prilagoditi, odvisno od dostopnosti do komunikacijskih sredstev," je še dejala ministrica Briones.

Kdaj bo na voljo cepivo proti novemu koronavirusu, je še vedno neznanka. Farmacevtska podjetja se sicer trudijo pri razvoju cepiva, a bo verjetno trajalo še več mesecev, preden bi morda lahko bilo na voljo.

Po svetu več kot sedem milijonov okuženih

Po svetu več kot sedem milijonov okuženih

Po svetu je z novim koronavirusom okuženih že več kot sedem milijonov ljudi, natančneje 7.017.519. Največ okužb je v ZDA, Braziliji in Rusiji. Zaradi covida-19 je po svetu umrlo 402.874 okuženih, največ v ZDA, v Združenem kraljestvu in Braziliji.

V ZDA je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih 1.942.363 ljudi, umrlo jih je 110.514. V Braziliji, kjer vlada ne bo več objavljala števila vseh okuženih in umrlih do zdaj, temveč le številke zadnjih 24 ur, je z novim koronavirusom okuženih 691.758 ljudi, za covidom-19 jih je umrlo 36.455.

Število okuženih z novim koronavirusom je preseglo 100.000 v Pakistanu, kjer strokovnjaki opozarjajo, da bo epidemija dosegla vrhunec šele čez en mesec.

Na Kitajskem, kjer so konec lanskega leta potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so potrdili 84.191 okužb in 4638 smrti zaradi covida-19.

Protesti v Braziliji

V Braziliji so v nedeljo kljub epidemiji novega koronavirusa potekali protesti proti predsedniku Jairu Bolsonaru, ki mu očitajo avtoritarne težnje, spodkopavanje demokracije, odkriti rasizem in tudi podcenjevanje nevarnosti pandemije covida-19.

Sorodna novica Brazilija umika objavo statistike okuženih, Bolsonaro grozi z izstopom iz WHO-ja

V državi je za covidom-19 umrlo že več kot 37.000 okuženih, s čimer se je ta južnoameriška država povzpela na tretje mesto po številu smrti zaradi te bolezni, za ZDA in Združeno kraljestvo. Število okužb pa še naprej strmo raste.

Predsednik Bolsonaro vztraja, da je novi koronavirus samo "blažja gripa", ministrstvo za zdravje pa je nehalo objavljati sveže podatke o primerih okužb in smrtih zaradi covida-19. Kot so pojasnili, želijo preveriti, ali so številke prave. Zdravstveni strokovnjaki in opozicijski politiki so že izrazili ostre kritike zaradi te odločitve, saj menijo, da skuša Bolsonarova administracija pomesti težave zaradi novega koronavirusa pod preprogo. "Manipulacije statistike so metode totalitarnih režimov," je zadevo komentiral vrhovni sodnik Gilmar Mendes.

V Braziliji okuženih že skoraj 700.000 ljudi