Na glavnem venezuelskem letališču sta konec tedna pristali letali z rusko zastavo. Foto: Reuters
Na glavnem venezuelskem letališču sta konec tedna pristali letali z rusko zastavo. Foto: Reuters

Kot so sporočili z ruskega veleposlaništva v Venezueli, sta bili letali poslani zaradi izpolnjevanja "tehnične vojaške pogodbe med državama".

Po poročanju venezuelskih medijev sta na letališču v Caracasu pristala tovorno letalo antonov 124 in potniško letalo iljušin 62, na katerih je bilo okoli 100 ruskih vojakov in 35 ton tovora. Rusko delegacijo vodi poveljnik ruskih kopenskih sil general Vasilij Tonkoškurov.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pred dnevi napovedal, da bo Rusija v prihodnjih dneh Venezueli, ki se je zaradi slabega vodenja znašla v hudi politični in gospodarski krizi, poslala več ton zdravil.

Skupne vojaške vaje

Ruska in venezuelska vojska sta decembra lani izvedli skupne vojaške vaje v Venezueli. Rusija je na njih sodelovala z dvema strateškima bombnikoma tupoljev Tu-160, ki lahko nosita jedrsko orožje.

Rusija se je v venezuelski krizi postavila na stran predsednika Madura, medtem ko ZDA skupaj s številnimi evropski in latinskoameriškimi državami podpirajo opozicijskega voditelja Juana Guaidoja, ki se je pred dvema mesecema razglasil za začasnega predsednika države in se zavzema za nove predsedniške volitve.

Pompeo obsodil krepitev ruske vojaške navzočnosti

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je opozoril, da ZDA ne bodo stale križemrok, medtem ko Moskva pošilja svoje vojake v podporo Madurovemu režimu. V telefonskem pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom je obsodil krepitev ruske vojaške navzočnosti v Venezueli, ki da podaljšuje politično krizo v tej južnoameriški državi. Pompeo je še pozval Rusijo, naj preneha nekonstruktivno obnašanje in podpre Guaidoja.