Demokratska stranka bi najraje videla, da bi Sanders že danes odstopil, a se senator še ne da. Foto: Reuters
Demokratska stranka bi najraje videla, da bi Sanders že danes odstopil, a se senator še ne da. Foto: Reuters

Kot je dodal 78-letni senator, se veseli nedeljskega televizijskega soočenja v Arizoni z Bidnom. Sanders in Biden sicer še nista imela soočenja ena na ena, zadnje soočenje demokratov je bilo 25. februarja, ko je bilo v boju še sedem kandidatov.

Sorodna novica Joe Biden - ohranjanje ameriškega statusa quo, tudi prek "trupel"

Demokratska stranka se sicer na vse pretege trudi, da bi Biden čim manj nastopal, saj kaže njihov favorit že precej opazne znake kognitivnega pešanja in jih skrbi, da bi bilo to v neposrednih soočenjih s pronicljivim Sandersom še bolj očitno.

Biden je v torek Sandersa premagal v zveznih državah Misuri, Misisipi, Idaho in najpomembnejšem Michiganu. Sanders je zmagal v Severni Dakoti, v Washingtonu pa sta po zadnjih izidih kandidata skorajda izenačena.

Biden že razglasil zmago

Čeprav Sandersovi podporniki vztrajajo, da tekme še ni konec, se je Biden že razglasil za nominiranca demokratov.

Vodstvo demokratske stranke je upalo, da bo Sanders danes napovedal slovo od kampanje, kar bi omogočilo poenotenje stranke okrog Bidna za boj proti republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu, a se za zdaj to še ne bo zgodilo.

Biden je v torek slavil v štirih zveznih državah. Foto: Reuters
Biden je v torek slavil v štirih zveznih državah. Foto: Reuters

Sanders je ostal kljubovalen, omenil svojo zmago v Severni Dakoti in verjetno zmago v Washingtonu, porazov pa ni omenjal.
Bidnu je očital, da ni dobil podpore mladih progresivnih volivcev.

"Potrebuješ volivce, ki predstavljajo prihodnost države. Ne moreš biti le zadovoljen z glasovi starejših volivcev," je dejal Sanders.

Zadnja priložnost: Soočenje

Zatrdil je še, da je zmagal v ideološki debati, vendar obenem priznal, da izgublja debato o "izvoljivosti".

"Slišal sem, da so volivcem všeč moji predlogi, vendar menijo, da ima Biden več možnosti za zmago proti Trumpu. S tem se ne strinjam, ampak v to verjamejo milijoni demokratov in neodvisnih," je priznal.

Njegov nastop je nakazal, da bo verjetno kmalu sprejel usodo, vendar ne pred nedeljskim televizijskim soočenjem v Phoenixu. Zagotovil je namreč, da bo res storil vse, da Trump izgubi volitve.

Sanders in Biden se bosta prvič (in zadnjič?) neposredno pomerila na soočenju v nedeljo. Foto: Reuters
Sanders in Biden se bosta prvič (in zadnjič?) neposredno pomerila na soočenju v nedeljo. Foto: Reuters

Z vztrajanjem v kampanji in napadi na Bidna to ne bo šlo, zato tokrat prvič ni omenil Bidnove podpore vojni v Iraku.

Podobno kot leta 2016 namerava najverjetnejšega predsedniškega kandidata stranke prepričati o podpori njegovim bolj levim stališčem.

V Phoenixu namerava "prijatelja" Bidna javno vprašati, kaj bo storil za 500.000 ljudi, ki so morali v stečaj zaradi zdravstvenih stroškov, ali bo res preprečil višje stroške zdravstvenega zavarovanja za starejše, kaj bo storil za tiste, ki si želijo dostopnega visokega šolstva, in kaj bo storil s študentskim dolgom.

Upanja, da bi Sanders, ki sicer na volitvah pobira po 80 odstotkov glasov mladih pod 30. letom starosti, kaj drastično spremenil Bidnova stališča sicer realno ni. Biden je politično izrazito centristični kandidat, ki je nemalokrat tudi glasoval z republikanci. In čeprav velika večina Američanov podpira univerzalno zdravstveno zavarovanje, je Biden pred dnevi, sredi pandemije novega koronavirusa, gladko dejal, da bi dal veto na tovrstni predlog.