Kamala Harris, Bernie Sanders in Joe Biden. Foto: AP
Kamala Harris, Bernie Sanders in Joe Biden. Foto: AP

Podpora Harrisove je bila po dogajanju v zadnjih dneh pričakovana – sredinsko jedro demokratske stranke se je povsem poenotilo glede 76-letnega Bidna, nekdanjega podpredsednika ZDA, medtem ko 78-letnega Sandersa podpira napredno krilo stranke, ki si želi ukiniti status quo.

"Odločila sem se, da z veliko navdušenja podprem Joeja Bidna za predsednika ZDA," je sporočila Harrisova. "Resnično verjamem vanj, poznam pa ga že dolgo."

Harrisova, senatorka iz Kalifornije in nekdanja kalifornijska državna tožilka, je ob začetku boja za demokratsko nominacijo veljala za eno od favoritinj. Z Bidnom se je spuščala v bridke verbalne spopade predvsem na temo rasne segregacije v ZDA.

Sanders je medtem danes prejel uradno podporo Jesseja Jacksona, ameriškega temnopoltega aktivista in pridigarja, eno od ikon Afroameričanov, ki ga je Sanders leta 1984 kot eden redkih belih politikov podprl pri predsedniški kandidaturi.

"Danes je poseben dan za našo kampanjo. Jesse Jackson je ena najbolj transformativnih figur v sodobni ameriški zgodovini in moj osebni junak. Ena največjih časti mojega življenja je, da mi je izkazal svojo podporo," je tvitnil Sanders.

Sanders bi glasove temnopoltih krvavo potreboval, a za zdaj ti še vedno bežijo k Bidnu, ki ga, zlasti starejši temnopolti volivci, še vedno povezujejo z Barackom Obamo, Biden pa ne zamudi nobene priložnosti, da jih ne bi spomnil na to "zlato obdobje demokracije Obama-Biden".

Biden skuša unovčiti zmagoviti val, na katerem jaha od uspeha t. i. supertorka, ko je osvojil kar 10 od 14 zveznih držav. Že pred supertorkom sta taktično odstopila njegova tekmeca s sredine, Pete Buttigieg in Amy Klobuchar, s tem pa mu omogočila osvojitev več delegatov, ki bodo ključni za zmago nad Sandersom.

Sanders z Jessejem Jacksonom. Foto: AP
Sanders z Jessejem Jacksonom. Foto: AP

Pomisleki glede Bidnovega stanja

Bidnu je že v soboto na zborovanju v St. Louisu ušlo, da ga bo Harrisova podprla. "Poenotili bomo to stranko in poenotili to državo," je dejal Biden v vsega sedem minut dolgem govoru. Sanders je v istem času tekel maraton med eno oddajo in drugo.

Sandersovi privrženci, pa tudi predsednik Donald Trump, s katerim se bo zmagovalec demokratskega dvoboja pomeril novembra, v zadnjih dneh intenzivneje opozarjajo na očitno pešajočo kognitivno kondicijo Joeja Bidna, ki se izogiba intervjujem. Za nameček pa bo naslednje soočenje med kandidatoma zdaj po novem skrajšano, vprašanja pa bo zastavljalo občinstvo.

Sandersov tabor takemu formatu nasprotuje in vztraja pri običajnem, dvournem soočenju, na katerem kandidati stoje sprejemajo vprašanja moderatorjev. A zaman.

Bidnov tabor Sandersovim podpornikom očita, da igrajo nizkotno igro, ko opozarjajo, da Biden kaže znake demence. Zato so v Bidnovem taboru objavili poročilo zdravnikov, ki navajajo, da so kandidata pregledali in da je v odličnem fizičnem stanju, hkrati pa so zapisali, da so opravili vse teste, "razen testov kognitivnih sposobnosti".

Ali ima Sanders sploh še kaj možnosti proti Bidnu (bolje rečeno demokratski mašineriji), bo pokazala nova serija predizborov v torek, ko svoje glasove oddajajo v šestih zvezdnih državah, pri čemer je Biden jasen favorit v štirih.

Warrenova raje na SNL

Medtem ko so se o podpori izjasnili že vsi odpadli preostali kandidati, pa se še vedno čaka, koga bo podprla Elizabeth Warren, svoj čas favoritinja v boju za nominacijo.

Warrenova, ki je kandidaturo gradila na podobnih socialnih politikah kot Sanders, je bila s tem daleč najbližje senatorju iz Vermonta, a sta se na neki točki zapletla v precej malenkosten spor, Warrenova pa očitno tega ni mogla preboleti.

Senatorka iz Massachusettsa je ta teden morala priznati poraz in iz boja odstopiti, ni pa želela sporočiti, koga bo podprla, češ da potrebuje čas. Za zdaj se še vedno ni izjasnila, je pa včeraj nastopila v skeču v priljubljeni satirični oddaji SNL, v katerem se je iz vsega tega pošalila, češ da bo morda podprla oba, "kot so to storili pri New York Timesu". Časnik je svojo podporo namreč pred meseci izrekel dvema – Warrenovi in Amy Klobuchar.