Kolone vozil na poti na varno. Foto: Pina Rotar
Kolone vozil na poti na varno. Foto: Pina Rotar
Ljubljančanka Pina Rotar živi v Myrtle Beachu, obalnem kraju s približno 32.000 prebivalci. Foto: Osebni arhiv Pine Rotar
Izpraznjene trgovine. Foto: Pina Rotar
Za območje Myrtle Beach so oblasti ukazale evakuacijo. Foto: Pina Rotar
Jaz sem seboj vzela vse, kar sem imela, saj sem imela v hiši najeto le sobo. Drugi pa s seboj odnesejo le najpotrebnejše. Od oblek, nekaj hrane, manjše elektronske naprave in pa seveda vse pomembne dokumente. Omejitev sicer ni, saj vsak napakira le svoj avto, so pa oblasti dajale navodila, kaj moraš imeti pri sebi in kako naj bi bile pomembne stvari zapakirane." Foto: Pina Rotar
V Severni Karolini je bregove prestopilo že 16 rek, še tri naj bi jih do jutri. Foto: Reuters

"Trenutno sem nastanjena pri prijateljih, saj do hiše, kjer živim, še vedno nimam dostopa," je povedala za MMC. Njena hiša je namreč od obale oddaljena le 200 metrov. Kot pravi, je bila to zanjo posebna izkušnja, tisti pa, ki živijo v ob obalnih mestih, so tega navajeni vsako leto. "Ljudje so ta del leta poimenovali kar 'hurrication' (op. izpeljanka iz hurrican (orkan) in vacation (počitnice)), saj jih veliko to izkoristi za počitnice."

Florence je najprej trčila v Severno Karolino, kjer se na nekaterih območjih spoprijemajo z obsežnimi poplavami, poročajo tudi o 26 žrtvah. Na poti do Južne Karoline pa je potem že močno oslabela, še vedno pa prinesla obilne padavine. Kot pravi sogovornica, so trenutne razmere hujše ravno zaradi hudih poplav, ki so zajele območje. Veliko domov je uničenih, kraji pa bodo potrebovali kar nekaj časa, da si bodo opomogli, še dodaja.

Kaj se je dogajalo pretekli teden?
"Ko smo izvedeli, da naj bi Florence zadela naravnost v Myrtle Beach, mi je bilo hitro jasno, da bo soseska, kjer stanujem, evakuirana prva. Zato sem se odločila, da vse svoje stvari spakiram še isti dan, ne glede na to, da še nisem bila obveščena o evakuaciji," pripoveduje o dogajanju pretekli ponedeljek. Kot pravi, se je ob napovedi pričakovano počutila precej prestrašeno, saj še nikoli ni videla česa podobnega. Na vprašanje, ali so oblasti pretiravale z opozorili o nevarnosti, – Florence je pozneje močno oslabela, odgovarja nikalno. "Prva napoved orkana je bila precej huda in se je šele pozneje omilila."

Še isti večer, ko se je odločila za odhod, so jo obvestili, da mora svoj dom zapustiti do naslednjega dne (torka) do 12. ure, po tej uri vstop v njen del mesta ni bil več dovoljen. Orkan naj bi mesto zajel sprva v četrtek popoldne.

Večina se na varno odpravi v lastni režiji
Kot je pojasnila, so oblasti organizirale javna zatočišča za ljudi, ki nimajo možnosti nastanitve pri družinskih članih oz. prijateljih ali pa nimajo financ za nastanitev v hotelu. Večina ljudi, med njimi je bila tudi sama, pa se je odločila za lastno rešitev in se odpeljala v bolj oddaljene kraje v državi k znancem, ki naj bi bile zunaj dosega orkana.

Sama sem se še z nekaj prijatelji odpeljala na Secession Lake k drugim prijateljem. "Poleg mene je bilo tam nastanjenih še nekaj družinskih prijateljev z otroki. Ljudje so večinoma odpotovali na Florido, v Atlanto in v bližnja velika mesta," pojasni dogajanje v preteklih dneh.

Kako človek odreagira, ko mu povedo, da mora oditi od doma? "Jaz sem seboj vzela vse, kar sem imela, saj sem imela v hiši najeto le sobo. Drugi pa s seboj odnesejo le najnujnejše. Od oblek, nekaj hrane, manjše elektronske naprave in pa seveda vse pomembne dokumente. Omejitev sicer ni, saj vsak napakira le svoj avto, so pa oblasti dajale navodila, kaj moraš imeti pri sebi in kako naj bi bile pomembne stvari zapakirane."

Ob tem dodaja, da ljudje svoje hiše po navadi izpraznijo ali pa pohištvo premaknejo v zgornja nadstropja. Okna zavarujejo z lesom, pred vrata in okna pa postavijo peščene vreče.

Ob takšnih dogodkih je zelo pomembna informiranost o razmerah. Na vprašanje, kako je bilo urejeno to, odgovarja, da informacije objavljajo ves čas. "V novicah ali pa na spletnih straneh objavljajo, kakšna je trenutna situacija v kraju ali soseski, kjer živiš, kdaj se odprejo ceste, da se lahko vrneš domov in tako naprej."

Guverner Cooper: Ne vračajte se še domov!
Kot že omenjeno, narasle vode ogrožajo številne prebivalce Severne Karoline, kjer je za posledicami Florence umrlo najmanj 26 ljudi, skupno pa je terjala 35 žrtev, poroča Reuters. Guverner te ameriške zvezne države Roy Cooper je pozval prebivalce, naj ostanejo v zavetiščih in drugod na varnem, saj se voda še naprej zvišuje. "Vem, da je bilo težko zapustiti svoj dom in da je še težje čakati. Toda prosim, zaradi vaše varnosti vas pozivam, da se še ne vračate domov." Gladine tamkajšnji rek še naprej naraščajo. 16 jih je že poplavilo, do četrtka naj bi se številka povišala še za tri, je v torek dejal guverner Cooper. V Severni Karolini je zaprtih več kot 1.100 cest, v Južni Karolini pa 40. Obe Karolini bo po napovedih danes obiskal predsednik Donald Trump.

Samo v obalnem mestu New Bern v Severni Karolini je poplavljenih več kot 4.000 domov. Po oceni analitikov Moody's bi Florence lahko povzročila za 22 milijard dolarjev škode, večino na nepremičninah, navaja BBC. V Severni Karolini je zdaj po navedbah Reutersa v zavetiščih okoli 15.000 ljudi, več kot 200.000 jih je brez elektrike. Eno največjih ameriških perutninskih podjetij Sanderson Farms je sporočilo, da je v povodnji poginilo 1,7 milijona piščancev.

Foto v galeriji : Reuters