Odločitev sodišča v Južni Karolini je pomembna zmaga v bitki za pravico do splava. Foto: AP
Odločitev sodišča v Južni Karolini je pomembna zmaga v bitki za pravico do splava. Foto: AP

Zakon je v zvezni državi na jugu ZDA pred dvema letoma podpisal republikanski guverner Henry McMaster, vendar so ga nemudoma zaustavile tožbe. Veljal je le nekaj tednov po odločitvi zveznega vrhovnega sodišča, ki je lani poleti razveljavilo pravico do splava v ZDA in odločitev prepustilo posameznim zveznim državam.

Zdaj ga je vrhovno sodišče Južne Karoline razveljavilo in znova velja stari zakon, ki splav prepoveduje po 20. tednu nosečnosti. Sodišče je ugotovilo, da zakon nerazumno krši ustavno pravico žensk do zasebnosti. Bela hiša je odločitev sodišča pozdravila, republikanci v Južni Karolini pa napovedujejo sprejetje novih ostrih zakonov proti splavu.

Isti dan je vrhovno sodišče zvezne države Idaho prav tako tesno s tri proti dve zavrnilo tožbo organizacije Načrtovano starševstvo proti državnemu zakonu o prepovedi splava z izjemami v primerih incesta, posilstva ali ogroženosti zdravja nosečnice. Sodišče je tako odločilo, da ustava zvezne države Idaho z ničimer ne zagotavlja pravice do splava.

Državno prizivno sodišče v Arizoni pa je nekaj dni prej sklenilo, da zakon o kaznovanju zdravnikov, ki opravijo splav – tega so republikanci "potegnili iz naftalina" po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA – ne velja. Zakon iz leta 1864 predvideva kazen od dveh do petih let zapora za vsakega zdravnika, ki bi pomagal pri umetni prekinitvi nosečnosti.

Razdeljena Amerika

Odločitev vrhovnega sodišča ZDA je tako razdelila Ameriko na države, kjer je splav prepovedan, in države, kjer je dovoljen. Odločitve o tem so zdaj v rokah vrhovnih sodišč posameznih zveznih držav.

Splav je zdaj prepovedan v državah Alabama, Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Misisipi, Misuri, Oklahoma, Južna Dakota, Tennessee, Teksas, Zahodna Virginija in Wisconsin. Sodni spori še potekajo v Montani, Severni Dakoti, Ohiu, Utahu in Wyomingu. V preostalih državah se lahko ženske svobodno odločajo o svojem telesu.

Zaradi prepovedi si Američanke pomagajo tudi s tabletkami za umetno prekinitev nosečnosti, ki jih v skladu z zvezno zakonodajo ameriška pošta lahko dostavlja tudi v države, kjer je splav prepovedan.