Teich je namreč kritiziral odlok Bolsonara, s katerim je slednji dovolil odprtje telovadnic, fitnesov in lepotnih salonov. Bolsonaro je nasprotnik omejitvenih ukrepov in je že večkrat novi koronavirus označil kot "gripo", širjenje virusa pa kot neizbežno.

Poti Nelsona Teicha in Jairja Bolsonara (desno) so se hitro razšle. Foto: Reuters
Poti Nelsona Teicha in Jairja Bolsonara (desno) so se hitro razšle. Foto: Reuters

Bolsonaro je tako v mesecu dni ostal še brez drugega ministra za zdravje, saj je sredi aprila odpustil Luiza Henriqueja Mandetto, potem ko je ta ljudi pozval, naj se socialno distancirajo in ostanejo doma.

Brazilija šesta najbolj prizadeta država na svetu
Medtem je v Braziliji število okužb preseglo 200.000. V zadnjih 24 urah so potrdili 13.944 novih okužb, sporoča zdravstveno ministrstvo. Brazilija je tako po številu okužb šesta najbolj prizadeta država na svetu, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa. V zadnjem dnevu je v tej državi umrlo še 844 ljudi, skupaj 13.993.

Begunci v taborišču v Bangladešu živijo v zelo slabih razmerah. Foto: Reuters
Begunci v taborišču v Bangladešu živijo v zelo slabih razmerah. Foto: Reuters

Novi koronavirus potrdili v največjem begunskem taborišču na svetu
V begunskem taborišču v Bangladešu, največjem na svetu, kjer prebiva okoli milijon Rohingov, so potrdili prvi okužbi z novim koronavirusom. Oba okužena sta na zdravljenju in sta izolirana. Osamili so še okoli 1900 beguncev, ki jih bodo testirali.

Človekoljubne organizacije že več tednov opozarjajo na nevarnost izbruha novega koronavirusa med begunci, ki živijo v natrpanem taborišču in imajo omejen dostop do vode.

V organizaciji Save the Children svarijo, da obstaja resna nevarnost, da bo v taborišču umrlo na tisoče ljudi.

V taborišču živi na kvadratnem kilometru od 40.000 do 70.000 ljudi, kar je vsaj 1,6-krat večja gostota prebivalstva kot na krovu ladje za križarjenje Diamond Princess, kjer se je virus širil štirikrat hitreje kot v Vuhanu ob vrhuncu izbruha, je po poročanju BBC-ja dejal Maniš Agraval, direktor za Bangladeš v organizaciji Mednarodni odbor za reševanje.

Kitajska mesec dni ni sporočila nobene nove smrti zaradi koronavirusa

Kitajska že mesec dni ni sporočila nobene nove smrtne žrtve novega koronavirusa. Nacionalna komisija za zdravje je zadnjo smrt zaradi covida-19 sporočila 14. aprila. Po uradnih podatkih je na Kitajskem zaradi novega koronavirusa umrlo 4633 ljudi.

Podatki iz Kitajske kažejo, da je država uspešno zajezila epidemijo. Foto: Reuters
Podatki iz Kitajske kažejo, da je država uspešno zajezila epidemijo. Foto: Reuters

Kot poroča Guardian, je Nacionalna komisija prijavila štiri nove okužbe v petek, vse v severovzhodni provinci Džilin, kjer v zadnjih dneh zaznavajo nove okužbe neznanega izvora.

V državi se zaradi covida-19 zdravi le še 91 ljudi, 623 pa jih je v osamitvi in so pod nadzorom. Skupno je na Kitajskem po uradnih podatkih umrlo 4633 ljudi, okužilo se jih je 82.933.

Medtem je predstavnik Nacionalne komisije za zdravje dejal, da je tveganje ponovnega izbruha zaradi t. i. uvoženih okužb pod nadzorom. Kitajska je konec marca prepovedala vstop v državo za vse tujce.

V Mehiki največji porast števila okužb

Iz Mehike poročajo o največjem porastu števila okužb. V četrtek so jih potrdili 2409, prvič več kot 2000 v enem dnevu. Potrjenih je tudi novih 257 smrti. Skupno je v tej državi v povezavi z novim koronavirusom umrlo 4477 ljudi, okužilo pa se jih je 42.595.