"Gradite mostove, ne zidov," so Trumpu sporočili protestniki. Foto: Reuters
Donald in Melania Trump
Trump je zatem po judovski tradiciji položil kamen na vsakega od enajstih znamenj pobitih žrtev, prva dama Melania pa je položila cvetje. Foto: Reuters
Pittsburgh
Pogrebne slovesnosti bodo trajale do petka. Foto: Reuters
Trumpa v Pittsburghu pričakali protestniki

Trump je Pittsburgh obiskal med pogrebnimi slovesnostmi za smrtnimi žrtvami napada izpred petih dni, čeprav so mu pripadniki judovske skupnosti jasno sporočili, da ni dobrodošel, če jasno ne obsodi belega nacionalizma, poroča BBC. Peticijo proti obisku je podpisalo kar 70.000 ljudi.

Med obiskom je predsedniško delegacijo pričakalo dva tisoč protestnikov, ki so z napisi sporočali, da predsednika, ki širi sovraštvo, nočejo v mestu. "Trumpove laži ubijajo," so na enega izmed plakatov zapisali protestniki. Številni Američani menijo, da je Trump s svojo agresivno retoriko prispeval k stopnjevanju nasilja v državi.

Bela hiša je sicer zanikala vsakršno krivdo za incident, Trump pa je pred odhodom v Pittsburgh obsodil antisemitizem.

Predsednik je Pittsburgh obiskal s prvo damo Melanio, spremljala pa sta ga zet judovskih korenin Jared Kushner in hčerka Ivanka, ki je ob poroki z njim sprejela judovsko vero. V delegaciji je bil tudi minister za trgovino Steven Mnunchin, prav tako judovske veroizpovedi.

Predsednika je pričakal rabin Jeffrey Myers, ki ga je pospremil v sinagogo Drevo življenja (Tree of Life), kjer se je zgodil poboj. Trump je zatem po judovski tradiciji položil kamen na vsakega od enajstih znamenj pobitih žrtev, med katerimi je tudi priznani zdravnik Jerry Rabinowitz, znan po delu s homoseksualci, okuženimi z virusom HIV.

Kongresniki zavrnili Trumpovo povabilo
Pred obiskom je Trump na pot s seboj povabil vse republikanske in demokratske senatorje, a so vsi po vrsti povabilo zavrnili. Nestrinjanje z njegovim obiskom je izrazil tudi župan Pittsburgha Bill Peduto, ki je dejal, da bi moral Trump z obiskom počakati, dokler ne bi žrtev pokopali, poroča dopisnik RTV Slovenija Edvard Žitnik. Pogrebne slovesnosti bodo trajale do petka.

Napadalec, 46-letni Robert Bowers, je obtožen 29 kaznivih dejanj. V ponedeljek so ga iz bolnišnice, kjer so mu zdravili strelne rane, premestili v zapor. Sojenje se bo začelo 1. novembra. Bowers, sicer Trumpov nasprotnik, je pred napadom zavpil "vsi Judje morajo umreti" in začel streljati. Oborožen je bil s puško in tremi pištolami. Pokol označujejo kot najhujši napad na judovsko skupnost v ameriški zgodovini.

Zbiranje sredstev za sinagogo in pogrebe
Medtem je iranski študent iz Washingtona preko platforme za množično financiranje GoFundMe zbral 900.000 dolarjev za popravilo sinagoge in podporo družinam. V ločeni akciji zbiranja denarja so muslimansko-ameriške organizacije zbrale 200.000 dolarjev za pogrebne stroške, še poroča BBC.

Trumpa v Pittsburghu pričakali protestniki