Zgradbo The Time Warner, kjer je tudi sedež CNN-a, so evakuirali zaradi sumljive pošiljke. Foto: Reuters
Zgradbo The Time Warner, kjer je tudi sedež CNN-a, so evakuirali zaradi sumljive pošiljke. Foto: Reuters
Bill in Hillary Clinton
Tehniki so v dveh dneh prestregli eksplozivni pošiljki, naslovljeni na dom Clintonovih in Obamovih. Foto: Reuters

"Varnost ameriškega ljudstva je moja najvišja in absolutna prednostna naloga," se je na poročila o pošiljkah odzval ameriški predsednik Donald Trump in najavil obsežno preiskavo. "V teh časih se moramo združiti. Moramo se združiti in poslati jasno in nedvoumno sporočilo, da v Ameriki ni prostora za grožnje ali dejanja političnega nasilja."

Le dva dni prej so bombo odkrili v poštnem nabiralniku na domu ameriško-madžarskega milijarderja Georgea Sorosa.

Zaradi sumljive pošiljke so evakuirali zgradbo The Time Warner v New Yorku, v kateri je sedež ameriške televizije CNN. Alarm je zazvonil sredi televizijskega prenosa v živo.

Kasneje so obveščevalci sporočili, da preučujejo tudi pošiljke, naslovljene na demokratsko predstavnico v Kaliforniji Maxine Waters, nekdanjega državnega tožilca Erica Holderja in nekdanjega direktorja CIE Johna Brennana. Evakuirali so tudi urad nekdanje predsednice demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz.

FBI, ki koordinira preiskave, ocenjuje, da so dogodki povezani in da gre za dejanje ene in iste osebe ali več povezanih oseb. Seznam prejemnikov kaže, da gre za politične nasprotnike predsednika ZDA Donalda Trumpa. Mediji poročajo, da sta bili med pošiljkami najmanj dve doma narejeni eksplozivni napravi, vendar menda delujoči.

Naprave odkrili tehniki
Naprave, naslovljene na Clintonovo in Obamo, so odkrili tehniki, ki nadzorujejo pošto. "Obe napravi sta bili prestreženi pred dostavo na lokacijo. Osebe tako paketov niso prejele, niti niso bile v nevarnosti," je sporočila tajna obveščevalna služba. FBI je že začel preiskavo.

Cevno bombo, naslovljeno na Sorosa, so pristojne službe detonirale in sporočile, da je vsebovala eksplozivni prah ter sestavine bombe, poroča BBC.