Za zdaj je Biden videti kot najresnejši tekmec za predsedniške volitve 2020. Foto: AP
Za zdaj je Biden videti kot najresnejši tekmec za predsedniške volitve 2020. Foto: AP

Trump naj bi poleti "najmanj osemkrat" poklical novega ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in ga pozival, naj preišče sina nekdanjega ameriškega podpredsednika Joeja Bidna in vodilnega demokratskega kandidata za volitve v ZDA prihodnje leto.

Njegov sin Hunter Biden je leta 2014 vstopil v upravni odbor ukrajinskega energetskega podjetja Burisma Holdings, ki je osumljeno koruptivnih praks, a nanj osebno ne letijo nobene obtožbe. Trump naj bi Zelenskemu obljubljal finančno in drugo pomoč v zameno za uvedbo preiskave poslov Hunterja Bidna v Ukrajini.

Medtem ko naj bi Trump Zelenskega pozval, naj sodeluje z njegovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem v preiskavi Hunterja Bidna, so ZDA zadrževale 250 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini. Trump sicer te pomoči v telefonskem pogovoru ni omenil. Sveženj pomoči je bil končno potrjen prejšnji teden.

Biden s sinom Hunterjem. Foto: AP
Biden s sinom Hunterjem. Foto: AP

Sporne obljube

Najnovejša politična kriza v ZDA se je razvila v zadnjih dneh, potem ko je Washington Post poročal o žvižgaču v ameriški obveščevalni skupnosti, ki je 12. avgusta opozoril, da naj bi Trump poleti v telefonskem pogovoru za zdaj neznanemu tujemu voditelju obljubil nekaj, kar je zelo zaskrbelo obveščevalske kroge.

Trump zanika kakršno koli sporno delovanje. Zatrdil je, da so njegovi pogovori s tujimi voditelji "vedno primerni", in žvižgača, čigar identiteta mu po lastnih besedah ni znana, ocenil za "strankarskega".

V četrtek je tudi poudaril, da dejanje, ki mu ga očitajo, nima nobenega smisla. "Praktično, kadar koli govorim po telefonu s tujim voditeljem, se zavedam, da pogovor verjetno poslušajo mnogi posamezniki iz različnih ameriških agencij, da ne omenjam drugih držav," je zapisal na Twitterju.

"Zavedajoč se tega, ali je kdo tako neumen, da misli, da bi rekel kar koli neprimernega tujemu voditelju v potencialno zelo "gosto poseljenem" klicu?"

Zelenski, nekdanji komik, je na oblast v Ukrajini prišel maja letos. Foto: AP
Zelenski, nekdanji komik, je na oblast v Ukrajini prišel maja letos. Foto: AP

A Giuliani je v četrtek zvečer na CNN-u priznal, da je prepričeval ukrajinske oblasti, naj uvedejo korupcijsko preiskavo proti mlajšemu Bidnu. A je vztrajal, da s tem ni nič narobe. "Predsednik, ki izvoljenemu predsedniku koruptivne države predlaga, da naj preišče primere korupcije, ki se tičejo ZDA, opravlja svoje delo," je o Trumpovem klicu zapisal na Twitterju.

Ukrajinska stran je o telefonskem pogovoru, ki se je zgodil 25. julija, navedla, da se je dotikal tudi primerov korupcije.

Biden zahteva prepis pogovora

Zadeve se je sicer že lotil ameriški kongres, saj bo naslednji teden za zaprtimi vrati pred člani odbora predstavniškega doma za obveščevalne službe pričal visoki obveščevalni uradnik Bele hiše.

Oglasil se je tudi Biden, ki v anketah še vedno prepričljivo vodi za demokratskega predsedniškega kandidata in kot tak predstavlja Trumpu največjo neposredno grožnjo za izvolitev za drugi mandat. Biden je zahteval razkritje prepisa omenjenega Trumpovega telefonskega klica.

"Najmanj, kar bi moral storiti Donald Trump, je takojšnja objava prepisa tega klica, da lahko Američani presojajo sami," je na Twitterju zapisal Biden. "Če so ta poročila resnična, potem res ni nobene meje pri pripravljenosti predsednika Trumpa na zlorabo položaja in poniževanje naše države," je dejal Biden.

Kasneje je na nekem dogodku za zbiranje sredstev v Iowi dejal, da s sinom nikdar ni govoril o njegovih poslih v tujini, da pa je prepričan v nekaj - da je treba preiskovati Trumpa, ne pa njegovega sin.

"Preiskovati bi morali Trumpa. To počne, ker točno ve, da ga bom na volitvah povozil. Ob tem pa zlorablja svoj položaj in vsak vidik predsedniškega mesta, da bi me skušal očrniti ... Začnite postavljati prava vprašanja.”

Sporni pogovori Trumpa z ukrajinskim vodjo