Mu bo naskok na Belo hišo uspel? Foto: Reuters
Mu bo naskok na Belo hišo uspel? Foto: Reuters

"Ključne vrednote tega naroda, naš položaj v svetu, naša demokracija, vse, kar je naredilo Ameriko Ameriko, je ogroženo. Zato danes napovedujem kandidaturo za predsednika ZDA," je Biden zapisal na Twitterju. Nominacijo je sicer napovedal prek posnetka na YouTubu. Prvič bo nastopil pred množico ljudi v ponedeljek v Pittsburghu.

76-letni Biden je bil v času predsednika Baracka Obame med letoma 2009 in 2017 ameriški podpredsednik. Pred tem je bil od leta 1972 zvezni senator Delawara. V senat je bil izvoljen šestkrat.

Mediji in tekmeci bodo vrtali vanj

Dolgo je kolebal, ali bi vstopil v predsedniško bitko ali ne, politični poznavalci pa že ugibajo, koliko možnosti ima in ali ni prestar in preveč sredinski, da bi se lahko uspešno kosal z mlajšimi in liberalnejšimi kandidati demokratske stranke. Poleg tega sta ga nedavno dve ženski obtožili spolnega nadlegovanja in neprimernega vedenja, verjetno pa lahko pričakuje tudi neprijetna vprašanja o družini. Leta 2015 je bitko z rakom izgubil njegov sin Beau, drugi sin Hunter pa se trenutno ločuje, razlog pa naj bi bila ljubezenska afera z Beujevo vdovo.

Trump: Grdo bo, ubadal se boš z ljudmi, ki imajo bolne in dementne zamisli
Biden je aprila na nekem shodu dejal, da je zdajšnji predsednik ZDA Donald Trump "tragedija v dveh dejanjih". Trump je po jutranjem rafalu tvitov proti preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 pozdravil vstop "Zaspanega Joa" v tekmo z mešanico žalitev, skritih v pohvale. "Upam le, da imaš pamet, o kateri se že dolgo dvomi, da izpelješ uspešno strankarsko kampanjo. Grdo bo - ubadal se boš z ljudmi, ki imajo nekatere res bolne in dementne zamisli. Ampak če ti uspe, se vidiva na startu!" je tvitnil Trump s pričakovanjem dvoboja s štiri leta starejšim protikandidatom.

Ankete (spet) kažejo bolje demokratom
Ankete so se leta 2016 izkazale za nezanesljivo zadevo, saj so napovedovale zmago demokratke Hillary Clinton proti Trumpu, ki mu tudi sedaj ne kaže najbolje v hipotetičnem dvoboju z Bidnom. Demokrat zanesljivo vodi v vseh anketah in celo po zadnji Rasmussenovi, ki je izrazito naklonjena Trumpu, sta izenačena.

Predsedniške volitve bodo potekale novembra leta 2020, v demokratski stranki pa je boj za nominacijo napovedalo že 20 ljudi. Kandidat republikancev bo skoraj zagotovo Trump.