Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Nobenih posebnih privilegijev, nobene posebne gospodarske obravnave in nobenega izvoza občutljivih tehnologij," je Trump dejal na novinarski konferenci. Namen izvršnega zakona je kaznovati Peking zaradi represije v Hongkongu oziroma kitajsko uvedbo zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu.

Trump je z ločenim zakonom tudi uvedel sankcije proti kitajskim uradnikom, ki z varnostnim zakonom kršijo človekove pravice prebivalcev Hongkonga, in policijskim enotam, ki so zatirale proteste v Hongkongu.

Trump je podpisal tudi zakon, ki ga je predtem potrdil kongres, v skladu s katerim bodo kaznovane banke, ki bodo poslovale s kitajskimi uradniki, ki bodo izvajali novi varnostni zakon. "Danes sem podpisal zakon in odlok, da Kitajski odgovorim zaradi njene represije nad prebivalci Hongkonga," je pojasnil Trump.

Kot je razvidno iz besedila izvršnega zakona, bo onemogočen dostop do ameriške lastnine vsem, ki so odgovorni za "dejanja ali politike, ki spodkopavajo demokratične procese ali institucije v Hongkongu." Odpravlja tudi izjeme za uvoz iz Hongkonga in poseben status imetnikov potnega lista Hongkonga.

Zadeve, povezane s Hongkongom, so notranje zadeve Kitajske

Kitajsko zunanje ministrstvo je napovedalo povračilne sankcije proti ameriškim državljanom in podjetjem. "Zadeve, povezane s Hongkongom, so v celoti notranja zadeva Kitajske in nobena država se nima pravice vmešavati," so sporočili z ministrstva. Na vprašanje, ali načrtuje pogovor s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, je Trump odgovoril nikalno. Znova je tudi ponovil, da je Kitajska v celoti odgovorna za širjenje virusa po svetu.

Kritiki varnostnega zakona se bojijo, da zakon pomeni konec svoboščin, obljubljenih Hongkongu ob vrnitvi Kitajski leta 1997, njegovi podporniki pa poudarjajo, da prinaša stabilnost v mesto, ki so ga zadnje leto pretresali protivladni protesti.

Trump ostro proti Bidnu

V nadaljevanju je Trump ostro napadel svojega demokratskega izzivalca na novembrskih volitvah Joeja Bidna in mu med drugim očital, da je skrajni levičar.