Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je pod drobnogledom oblasti zaradi vdora v Kapitol ob štetju volilnih glasov. Foto: Reuters
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je pod drobnogledom oblasti zaradi vdora v Kapitol ob štetju volilnih glasov. Foto: Reuters

Trump se je na preiskavo, ki je na njegovi posesti potekala prejšnji teden, odzval v nedeljo na družbenem omrežju Truth Social, na katero je bil na neki način pregnan po prepovedi objav na Twitterju zaradi netenja sovražnega govora.

Trump namreč meni, da omenjena družbena platforma, ki jo je zasnovalo njegovo podjetje Trump Media & Technology Group (TMTG), nosi tudi pravno težo. Da ima torej njegov zapis enak pomen, kot če bi vložil uradni pravni postopek.

"S kopijo te objave na Truth z vsem spoštovanjem zahtevam, da se ti dokumenti takoj vrnejo na lokacijo, s katere so bili odvzeti. Hvala!" je zapisal.

Kot pojasnjuje Guardian, pa zapisi na družbenih omrežjih niso pravni dokumenti, kot je bil recimo preiskovalni nalog FBI-ja, na podlagi katerega je Zvezni preiskovalni urad dokumente, ki imajo status državnega pomena, zasegel. Številne so takoj po zasegu označili s strogo zaupno, med njimi naj bi bili tudi skrb vzbujajoči dokumenti glede jedrskega orožja – ameriške jedrske skrivnosti naj bi Trump nameraval prodati Savdski Arabiji.

Pozivi k "oboroženemu uporu" in "državljanski vojni"

FBI je prejšnji teden preiskal posest Donalda Trumpa in zasegel več pomembnih dokumentov, povezanih z napadom na Kapitol. Foto: EPA
FBI je prejšnji teden preiskal posest Donalda Trumpa in zasegel več pomembnih dokumentov, povezanih z napadom na Kapitol. Foto: EPA

Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) in Urad za nacionalno varnost (DHS) sta v ponedeljek izdala opozorilo višje stopnje grožnje kaznivega dejanja proti zveznim uradom in uradnikom na družbenih omrežjih, po preiskavi na Mar-a-Lago.

Med njimi naj bi bila tudi grožnja s t. i. umazano bombo, ki bi bila lahko postavljena pred sedež FBI-ja, pa tudi pozivov k "državljanski vojni" in "oboroženemu uporu", sta sporočili ameriški agenciji.

Pozivi so se pojavili konec tedna v objavah na družbenih omrežjih.

Sorodna novica FBI je na posestvu Trumpa zasegel strogo zaupne dokumente. Preiskava kršenja zakona o vohunjenju.

K nestrpnim pozivom pa so se zatekli tudi nekateri republikanci, kot je Marjorie Taylor Greene, ki je na Twitterju FBI označila za "koruptivnega".

"Končajte politično preganjanje in pokličite na odgovornost tiste, ki zlorabljajo svoj položaj za preganjanje svojih političnih sovražnikov, ob tem pa uničujejo našo državo. To se ne bi smelo dogajati v ZDA. Republikanci morajo s silo takšno ravnanje ustaviti," je zapisala na Twitterju.

Zaseženi zaupni dokumenti

FBI je prejšnji teden na posestvu nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Mar-a-Lagu izvedel hišno preiskavo in zasegel zaupne dokumente. Med dokumenti so nekateri označeni kot strogo zaupni, saj bi lahko njihovo razkritje škodilo ameriški državni varnosti.

Zaradi groženj je FBI poostril varnost okoli svoje zgradbe. Foto: EPA
Zaradi groženj je FBI poostril varnost okoli svoje zgradbe. Foto: EPA

Seznam zaseženega materiala je bil objavljen v petek popoldne, potem ko je sodnik dovolil objavo naloga za preiskavo Trumpovega domovanja.

Ponedeljkova akcija FBI-ja je bila prva kazenska preiskava domovanja kakega nekdanjega predsednika ZDA. Nalog razkriva, da je Trump v preiskavi zaradi odtujitve oziroma uničevanja uradnih dokumentov, oviranja preiskave in kršenja zakona o vohunjenju, ki prepoveduje hrambo ali prenos morebitno nevarnih podatkov o državni varnosti.