Meadows velja za trdnega podpornika predsednika Trumpa. Foto: Reuters
Meadows velja za trdnega podpornika predsednika Trumpa. Foto: Reuters

Mulvaney, ki je bil vršilec dolžnosti šefa kabineta Bele hiše, bo dobil položaj posebnega predsednikovega odposlanca za Severno Irsko.

Nadomestil ga je Meadows, eden najbolj zvestih Trumpovih zaveznikov v predstavniškem domu kongresa. Pred kratkim je sporočil, da se novembra na splošnih volitvah ne bo potegoval za nov mandat in bo šel raje v Trumpovo vlado ali kampanjo za njegovo ponovno izvolitev.

Meadows bo tako Trumpov četrti šef kabineta po Reinceu Priebusu, Johnu Kellyju in Mulvaneyju. Trump je sicer leta 2012 takratnemu predsedniku Baracku Obami očital pogoste menjave šefov kabineta. "Trije šefi kabineta v manj kot treh letih predsednikovanja," je Obami očital Trump, ki je dodal, da je to "delni razlog, zakaj Barack Obama ne more doseči sprejema svoje agende".

Mulvaney je bil vršilec dolžnosti šefa kabineta nekaj več kot leto dni. Foto: Reuters
Mulvaney je bil vršilec dolžnosti šefa kabineta nekaj več kot leto dni. Foto: Reuters

Mulvaneyjeva usoda zapečatena v času preiskave Trumpa

O odhodu Mulvaneyja se je že dolgo ugibalo, potem ko se je med preiskavo pred ustavno obtožbo predsednika Trumpa neposredno vpletel, ko je oktobra na novinarski konferenci v Beli hiši dejal, da je Trump zadržal izplačilo okoli 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini, dokler ta ne bi uvedla preiskave njemu v korist. Tarča preiskave bi bila sicer Trumpov politični tekmec demokrat Joe Biden in njegov sin Hunter.

Mulvaney je namreč prostodušno priznal bistvo težave, zaradi katere so demokrati v kongresu uvedli preiskavo pred ustavno obtožbo za odstavitev Trumpa. Priznal je, da je šlo za recipročno dejanje, kar je Trump zanikal vse od izbruha afere s pritiskom na Ukrajino konec septembra. Ob tem je dodal, da je politični vpliv v zunanji politiki nekaj normalnega.

Kmalu po uvodnem šoku so se republikanci distancirali od Mulvaneyjeve izjave skupaj s Trumpovimi odvetniki. Mulvaney je potem skušal pojasniti, da omenjenega ni rekel in je krivil medije, ki da so si napačno razlagali njegove izjave in da vodijo pristranski lov na čarovnice proti Trumpu.

Ustavna obtožba se je nato v senatu, v katerem imajo republikanci večino, končala pričakovano. Trump je bil 5. februarja oproščen obtožb zlorabe položaja in oviranja dela kongresa.