V središču nepravilnosti je njegovo podjetje Trump Organization. Foto: Reuters
V središču nepravilnosti je njegovo podjetje Trump Organization. Foto: Reuters

Sodnik Arthur Engoron je razsodil, da je Trump lagal o vrednosti svojega premoženja, s tem pa si je pridobil boljše posojilne pogoje. Prepovedal mu je, da v zvezni državi v prihodnjih treh letih opravlja delo direktorja kakšnega podjetja ali od bank vzame posojilo. Trump pa se je izognil stečaju nekaterih svojih podjetij.

Obsojena sta bila tudi Trumpova sinova Donald Jr. in Eric, ki morata plačati vsak po štiri milijone dolarjev kazni, piše BBC. Poleg tega dve leti ne smeta poslovati v New Yorku. Še enemu obtožencu, Allenu Weisselbergu, nekdanjemu finančnemu direktorju podjetja Trump Organization, pa je sodnik naložil milijon dolarjev kazni.

"Popolno pomanjkanje kesanja"

Sodnik se je v sodbi skliceval na prejšnje obtožbe o nepravilnostih, s čimer je utemeljil visoke zneske, ki jih je naložil obtožencem, in zapisal, da bodo "verjetno nadaljevali goljufije", če jih ne bo kaznoval. Posebej je omenil obsodbo družbe Trump Organization zaradi davčne goljufije leta 2022, v kateri je porota ugotovila, da je podjetje več kot desetletje vodilnim nakazovalo bogate nagrade, ki niso bile vključene v poslovne knjige.

"Njihovo popolno pomanjkanje kesanja in obžalovanja meji na patološko," je zapisal sodnik Engoron v 92 strani dolgi odločitvi.

Kljub temu Trumpovega poslovnega imperija ni doletela ena najhujših mogočih posledic – odvzem poslovne licence. Namesto tega je sodnik odredil dvotirni nadzor – neodvisnega nadzornika, ki bo poročal sodišču, in neodvisnega direktorja za skladnost poslovanja.

Trump bo moral poleg tega plačati tudi obresti na dobiček, ki ga je ustvaril z goljufijo, zaradi česar bi lahko končni znesek kazni znašal približno 450 milijonov dolarjev.

Pogled na Trumpovo posestvo Mar-a-Lago na Floridi, kjer je pričakal razsodbo. Foto: Reuters
Pogled na Trumpovo posestvo Mar-a-Lago na Floridi, kjer je pričakal razsodbo. Foto: Reuters

"Zgradil sem odlično podjetje"

Trump je po odločitvi sodnika s svojega posestva na Floridi sporočil, da se bo pritožil na odločitev. "Krivični sodnik iz zvezne države New York je odločil, da moram plačati kazen v znesku 350 milijonov dolarjev, ker sem postavil na noge odlično podjetje," je dejal Trump in sodbo označil za politični lov na čarovnice. "Po mojem mnenju je to zelo žalosten dan za celotno državo," je dodal.

Razsodbo sta kritizirala tudi oba Trumpova sinova. Donald Jr. je zapisal, da je politično motivirana, Eric pa je sodnika označil za "krutega človeka".

Še štirje kazenski postopki

Januarja je porota na sodišču v New Yorku tudi odločila, da mora Trump kolumnistki E. Jean Carroll zaradi obrekovanja iz leta 2019, ko je bil še v Beli hiši, plačati 83,3 milijona dolarjev (76 milijonov evrov). Kljub tem visokim kaznim pa naj se ne bi Trumpov poslovni imperij zamajal, saj naj bi bilo njegovo premoženje skupno vredno približno 2,6 milijarde dolarjev.

Ga pa na sodiščih čakajo še štirje kazenski postopki, v katerih je obtožen 91 kaznivih dejanj. Izmed štirih kazenskih pregonov mu dva grozita na zvezni ravni, in sicer zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020 in odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše. V Georgii ga prav tako preganjajo zaradi spodnašanja izida volitev, v New Yorku pa zaradi plačila pornografski igralki za molk o spolnem razmerju pred volitvami 2016.

Trump kriv prirejanja finančnih poročil