Sloviti newyorški
Sloviti newyorški "Goli kavboj" sameva na Times Squaru z zaščitno masko čez usta. Foto: Reuters

Takrat bo po mnenju Longinija morda že mogoče izolirati najranljivejše, velik del preostalega prebivalstva pa se bo lahko vrnil na delo.

Longini, profesor na centru za statistiko in kvantitativne nalezljive bolezni Univerze na Floridi, sodeluje s CDC-jem pri projekcijah novega koronavirusa.

Projekcije niso popolnoma zanesljive in uporabljajo zgolj podatke, ki so do zdaj na voljo, obstajajo pa tudi nasprotujoča si mnenja, a večinoma se stroka z Longinijem strinja, poroča CNN.

Število okuženih s koronavirusom je v ZDA preseglo 60.000, mrtvih pa je 827 ljudi, vendar številki naraščata iz ure v uro.

Najbolj je prizadeta država New York s 30.811 okužbami in 285 mrtvimi ter mesto New York s 15.597 okužbami in 197 mrtvimi. Sledijo New Jersey (3675 okužb, 44 mrtvih), Kalifornija (2660 okužb, 58 mrtvih) in Washington (2472 okuženih, 125 mrtvih).

Trumpova priljubljenost na višku

Kdor je menil, da bo Trumpovo ravnanje v krizi z izbruhom novega koronavirusa v ZDA predsedniku kaj škodilo, se je krepko motil. Najnovejša Galupova anketa je Trumpu namerila enako priljubljenost kot prvi dan v ovalni pisarni. 49 odstotkov vprašanih podpira Trumpovo predsednikovanje, 45 ga ne, s čimer je Trump izenačil svoj rekord. Zakaj? Odgovor je preprost - njegov odziv na koronavirus. Kar 60 odstotkov Američanov odobrava Trumpov odziv na krizo, samo 38 pa jih ne.

Predsednik ZDA Donald Trump medtem vztraja, da bo najhujšega konec do velike noči. Trdi, da bo gospodarska škoda zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa veliko hujša kot človeški davek bolezni, zato poziva k čimprejšnjemu ponovnemu zagonu gospodarstva.

In čeprav so številni ogorčeni, kako zlahka skuša odpraviti virus, pa očitno več Američanov njegov odziv podpira, saj je njegova priljubljenost znova na vrhuncu (okvirček levo).

Trump sicer še naprej tvita izmišljene podatke. Danes je denimo razburil njegov tvit, da so ZDA doslej testirale za koronavirusom "veliko več ljudi kot katera koli država na svetu, v zadnjih osmih dneh več kot Južna Koreja v osmih tednih".

Na tvit se je med prvimi odzvala dopisnica New York Timesa iz Bele hiše Maggie Haberman. "To ni res in redke stvari so tako nevarne kot podobne izjave predsednika prestrašeni javnosti. Velika večina Američanov še vedno ne more do testa," je tvitnila nazaj.

Južna Koreja ima 51 milijonov prebivalcev, ZDA pa 327 milijonov. Južna Koreja je doslej opravila en test na 170 prebivalcev, ZDA pa en test na 1090 prebivalcev. Skupno število testiranih v ZDA je preseglo 300.000.

Po maratonu sprejet sveženj spodbud

Medtem so v noči s torka na sredo po dveh dneh maratonskih pogajanj v ameriškem senatu sklenili kompromis. Republikanci in demokrati so potrdili super sveženj spodbud in pomoči v času koronakrize v znesku dveh bilijonov dolarjev, pri čemer bodo čeke dobili tudi državljani.

"Gospe in gospodje. Uspelo nam je. Imamo dogovor," je ob enih zjutraj po krajevnem času v senatu ZDA sporočil vodja republikanske večine Mitch McConnell.

Dva bilijona dolarjev oz. 1848 milijard evrov je težak supersveženj spodbud in pomoči, ki jih bo ameriška zvezna vlada razdelila in ponudila tako gospodarstvu na vseh ravneh kot zveznim državam in zdravstvenemu sistemu ter navsezadnje tudi ogromni večini Američanov kar neposredno s čekom.

Ček veliki večini Američanov

Odrasli Američani, ki zaslužijo manj kot 75 tisoč dolarjev letno, bodo prejeli nakazilo v znesku 1200 dolarjev (1109 evrov) in še dodatnih 500 dolarjev (462 evrov) za vsakega otroka.

Ameriški finančni minister je v senatu uskladil republikance in demokrate. Predlog supersvežnja pomoči gre zdaj v kongres in bo sprejet po kratkem postopku. Foto: Reuters
Ameriški finančni minister je v senatu uskladil republikance in demokrate. Predlog supersvežnja pomoči gre zdaj v kongres in bo sprejet po kratkem postopku. Foto: Reuters

Za gospodinjstva velja skupni cenzus do 150 tisoč dolarjev skupnega zaslužka, pri čemer bodo prejeli 2218 evrov. Stopnja neposredne pomoči se nato znižuje do letnega zaslužka 99 tisoč dolarjev (199 za gospodinjstva). Za neposredna nakazila državljanom bodo ZDA namenile 250 milijard dolarjev (231 milijard evrov).

Tudi zvezna nadomestila za brezposelne
Vse podrobnosti dogovora bodo razkrite v sredo, a znani so denarni okviri za posamezne sektorje ameriškega gospodarstva in družbe. 500 milijard bo namenjenih posojilom in pomoči največjim podjetjem v težavah. 350 milijard dolarjev bo šlo za posojila manjšim podjetjem in samozaposlenim. 250 milijard bo namenjenih za nadomestila zaradi brezposelnosti.

Zdravstvenemu sistemu in najbolj obremenjenim bolnišnicam bodo pomagali s 130 milijardami neposredne pomoči, za najbolj prizadete zvezne države in posamezna okrožja bo namenjenih skupaj 150 milijard dolarjev.

Dogovor kot za vojne čase
V senatu so dvostrankarski dogovor označili za zgodovinskega, ki je na ravni svežnjev spodbud, ki bi jih sprejeli v vojnih časih. Največ prerekanja in blokad je bilo okoli pol bilijona, namenjenih za podjetja v težavah zaradi izbruha krize ob novem koronavirusu.

Azijske borze so se že pozitivno odzvale na ameriški krizni dogovor o dveh bilijonih dolarjev spodbud za gospodarstvo. Sledi odprtje borz v Evropi in nato še v samih ZDA. Foto: Reuters
Azijske borze so se že pozitivno odzvale na ameriški krizni dogovor o dveh bilijonih dolarjev spodbud za gospodarstvo. Sledi odprtje borz v Evropi in nato še v samih ZDA. Foto: Reuters

Na koncu je bil sprejet kompromis in dodane varovalke, pri čemer bo ustanovljen skupni dvostrankarski nadzorni odbor, ki bo bedel nad deljenjem denarja gospodarstvu.

Sočasno so prepovedali, da bi bili predsednik Donald Trump ali njegova družina ali višji vladni predstavniki prek svojih zasebnih podjetij upravičeni do pomoči iz supersvežnja.

Minister Mnuchin utrl pot do dogovora z demokrati
"Kdo pravi, da imamo težave? Preprosto gre za zapleten dogovor, ki smo ga dosegli z veliko pogovarjanja,"
je finančni minister Steven Mnuchin zavrnil očitke, da je bilo preveč političnega prerekanja in zapletov.

Prav Mnuchin je po poročanju s Kapitola našel skupni jezik z vodjem demokratov v senatu Chuckom Schumerjem in vodjo kongresa Nancy Pelosi, ki je za osnovo dogovora postavila ravno neposredna izplačila in zlasti zvezna nadomestila za primer brezposelnosti.

Skokovito naraščanje okuženih v ZDA
Trump bi zagnal gospodarstvo, a virus se širi