Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potem ko je administracija naznanila odpravo vizumov, sta MIT (Massaschusetts Institute of Technology) in univerza Harvard vložila tožbo proti vladi. Okrožna sodnica v Massachusettsu Allison Burroughs je sporočila, da sta strani dosegli dogovor.

Kot BBC navaja New York Times, bo v skladu z dogovorom ostal veljaven ukrep, ki so ga sprejeli marca ob izbruhu novega koronavirusa. V skladu s tem tuji študenti lahko prisostvujejo predavanjem prek spleta in zakonito ostajajo v državi na podlagi svojih študentskih vizumov.

Za ameriške univerze so tuji študenti, ki jih vsako leto v državo pride veliko, tudi pomemben finančni vir.

Harvard je pred dnevi napovedal, da bo zaradi strahu pred nadaljnjim širjenjem virusa izdal navodila glede predavanj, in sicer bodo tudi v novem študijskem letu potekala prek spleta. Enako je napovedal tudi MIT.

Sorodna novica ZDA želijo odsloviti vse tuje študente, ki bodo imeli predavanja po spletu

Tujim študentom je bilo pretekli teden rečeno, da jim jeseni ne bo več dovoljeno prebivati v državi, razen če ne zamenjajo študijske smeri, in sicer na tako smer, kjer bodo potekala predavanja v predavalnicah. Rečeno je bilo, da če bodo potekala njihova predavanja na spletu, jim ne bodo dovolili vrnitve, številni so se namreč v času epidemije vrnili v svoje domovine.

Program za tuje študente in izmenjavo, ki ga vodi agencija za priseljence (ICE), je po izbruhu epidemije dovolila tujim študentom, da spomladi in poleti obiskujejo spletna predavanja in ostanejo v ZDA. 6. julija pa je agencija sporočila, da tistim, ki niso spremenili smeri študija, da bodo lahko fizično obiskovali predavanja, ne bodo več izdajali vizumov. To je izzvalo ostre odzive univerz in tudi zveznih držav, ki so začela vlagati tožbe proti državi, poroča BBC.

Skoraj 400.000 vizumov

Za tuje študente in akademike so ameriške oblasti v fiskalnem letu leta 2019 izdale 388.839 vizumov tipa F in 9518 tipa M. Po podatkih ameriških oblasti so mednarodni študenti leta 2018 v ameriški proračun prispevali 45 milijard ameriških dolarjev.