Jasno je, da demokratom ne bo uspelo odstaviti Trumpa, saj imajo v senatu manjšino. Foto: Reuters
Jasno je, da demokratom ne bo uspelo odstaviti Trumpa, saj imajo v senatu manjšino. Foto: Reuters

Republikanci, ki imajo v 100-članskem senatu 53 predstavnikov, demokrati pa 47, so predtem zavračali vse demokratske predloge, drugega za drugim. Demokrati so tako želeli, da bi senat izdal poziv Beli hiši za vse dokumente, ki jih ni hotela izročiti preiskovalcem predstavniškega doma, nato pa tudi podoben poziv zunanjemu ministrstvu, a sta bila oba predloga zavrnjena. Vodja demokratske manjšine Chuck Schummer naj bi imel v rokavu skupaj kar 50 takšnih ali drugačnih predlogov, pri čemer gre za dopolnila k predlogu resolucije vodje senatne večine, republikanca Mitcha McConnella o pravilih postopka ustavne obtožbe v senatu.

Strani bosta argumente predstavljali po tri dni

Demokrati trdijo, da želijo z novimi dokazi zagotoviti pravično in pošteno sojenje, a večinski republikanci so vsak tak njihov predlog zavrnili. Nato so po strankarski liniji, s 53 glasovi za in 47 proti, sprejeli resolucijo, s katero so določili, da bodo predstavitve argumentov trajale po tri dni. Tožilska stran, ki jo predstavljajo izbrani demokratski kongresniki, in Trumpova obramba, bosta imeli tako v naslednjih šestih dneh vsaka po 24 ur za predstavitev svojih argumentov. Senatorji bodo nato lahko zastavili pisna vprašanja. Potem pa bodo v senatu odločali posebej, ali bodo v postopku zaslišali dodatne priče in dopustili predložitev dodatnih dokazov.

Predtem je McConnell predlagal le dva dneva, kar bi pomenilo, da bi senat štiri dni delal do onemoglosti in da bi bil postopek hitro končan v Trumpovo korist. McConnell je tudi uslišal zahtevo demokratov, da se ves dokazni material iz predstavniškega doma izroči v uporabo senatu.

Sodni postopek se bo nadaljeval v sredo, ko bodo demokrati še naprej predstavljali dokaze neustavnega delovanja Trumpa, nato bodo govornico prevzela Trumpova obramba, sledila bodo senatna vprašanja, razprava in nato spet glasovanje o morebitnem zaslišanju dodatnih prič in predložitvi dodatnih dokazov.

Demokrati in republikanci bodo vsak po 24 ur predstavljali obremenilne oziroma oprostilne dokaze proti Trumpu. Foto: Reuters
Demokrati in republikanci bodo vsak po 24 ur predstavljali obremenilne oziroma oprostilne dokaze proti Trumpu. Foto: Reuters

Potrebna dvotretjinska večina

Glede na to, da je za odstavitev predsednika ZDA s položaja, kar je edina kazen v primeru obsodbe po ustavni obtožbi, potrebna dvotretjinska večina senata, demokrati pa nimajo niti navadne, bo sojenja z oprostilno sodbo hitro konec, najverjetneje februarja, pišejo ameriški mediji.

Dve točki ustavne obtožbe

Spomnimo, Donald Trump je tretji predsednik ZDA, ki so ga ustavno obtožili. Obe točki ustavne obtožbe proti njemu sta bili potrjeni v predstavniškem domu kongresa decembra lani, zadevata pa Trumpovo izsiljevanje Ukrajine z zadrževanjem kongresno potrjene vojaške pomoči, dokler se ne razglasi preiskava – med drugim sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Trump je obtožen tudi, da je oviral kongresno preiskavo.

Trump obtožbe zavrača kot "lov na čarovnice", pri tem pa ga trdno podpirajo republikanci. Za njegovo odstavitev bi bila potrebna dvotretjinska večina, ki pa je demokrati ne bodo mogli doseči. Ker je jasno, da se bo proces končal s Trumpovo oprostitvijo, gre zdaj le za politiko oziroma za to, kako bo kateri strani ustavno obtožbo uspelo izkoristiti v svojo korist za predsedniške in druge volitve, ki bodo novembra.

Postopek ustavne obtožbe (ang. impeachment) se lahko sproži le v primeru najhujših zločinov, kot so izdaja države ali prejemanje podkupnine in drugi hujši zločini in prekrški.

Začetek postopka za odstavitev Trumpa