Glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je celoten proces ustavne obtožbe označil za farso, obtožnico za smešno, pri tem pa niti ni zanikal, da bi Trump storil to, kar mu očita obtožnica. Foto: Reuters
Glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je celoten proces ustavne obtožbe označil za farso, obtožnico za smešno, pri tem pa niti ni zanikal, da bi Trump storil to, kar mu očita obtožnica. Foto: Reuters

Preiskava pred ustavno obtožbo in vse druge, ki potekajo proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v predstavniškem domu z demokratsko večino, naj bi bile politično motivirane. "Izvajajo najbolj obsežno vpletanje v volitve v ameriški zgodovini," je dejal glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone in dodal, da senat tega ne sme dovoliti.

"Ne prosijo vas le za spreobrnitev rezultatov zadnjih volitev, ampak tudi za to, da odstranite Trumpa z volitev, ki bodo potekale čez devet mesecev," je dejal Cipollone.

Trump se je medtem odzval na Twitterju z objavami, v katerih je demokrate označil za lažnivce, prevarante, nervozneže, jokajoče in druge pripadnike radikalne levice, ki se je spravila na "najuspešnejšega predsednika v zgodovini države".

Tri dni za predstavitev obrambe

V senatu nastopili Trumpovi odvetniki

Trumpovi odvetniki imajo na voljo tri dni za predstavitev obrambe. Nato sledijo pisna vprašanja senatorjev obema stranema ter odgovori, razprava in glasovanje o morebitnih dodatnih pričah, ki bi jih zahtevali demokrati.

Ameriški predsednik je obtožen zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa, saj je vladnim uslužbencem prepovedal sodelovanje v kongresni preiskavi in zavračal zahteve za predajo dokumentov.

Za odstavitev predsednika potrebna dvotretjinska večina

Upravitelji ustavne obtožbe, demokratski člani predstavniškega doma kongresa v vlogi tožilcev so tri dni opisovali Trumpovo početje in predstavljali izjave prič ter dokumente, ki so jih lahko dobili.

Za odstavitev predsednika ZDA je v 100-članskem senatu potrebna dvotretjinska večina. Republikanci imajo 53 sedežev, demokrati skupaj z dvema neodvisnima senatorjema pa 47 in tak je bil tudi izid vseh dosedanjih glasovanj od začetka sodnega procesa v torek v senatu.