Trumpovi zavezniki še naprej vztrajno zanikajo kakršno koli zlorabo pooblastil in poskušajo diskreditirati žvižgača, ki je razkril Trumpov telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim 25. julija letos.

Ameriški predsednik Donald Trump je dogajanje v zvezi s telefonskim pogovorom med njim in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim označil za
Ameriški predsednik Donald Trump je dogajanje v zvezi s telefonskim pogovorom med njim in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim označil za "še en lov na čarovnice". Demokrate je označil za "divjake". Foto: EPA

Svetovalec Miller: Žvižgač je saboter, ki skuša spodkopati vlado
Predsednikov svetovalec Stephen Miller je tako v oddaji Fox News Sunday žvižgača označil za "saboterja, ki poskuša spodkopati demokratično izvoljeno vlado". Pravi žvižgač je po njegovih besedah Trump, češ da je v ameriškem nacionalnem interesu priti do dna korupcijskemu škandalu v Ukrajini. Trump je namreč v pogovoru z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim pozival k preiskavi očitkov korupcije na račun ukrajinske naftne družbe Burisma, član nadzornega odbora katere je bil sin nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna Hunter Biden.

Da je bila pravzaprav Trumpova dolžnost o tem spregovoriti s Kijevom, je v oddaji This Week na televiziji ABC zatrjeval tudi njegov odvetnik Rudy Giuliani. "Če jih ne bi prosil za preiskavo Bidna, bi kršil ustavo," je dejal Giuliani.

Demokrati: Klasična zloraba oblasti

Trump je demokrata Adama Schiffa, ki vodi preiskavo pred impeachmentom, obtožil, da je lagal v kongresu, in mu pripisal grozne stvari, ki jih ni nikoli izrekel. Foto: EPA
Trump je demokrata Adama Schiffa, ki vodi preiskavo pred impeachmentom, obtožil, da je lagal v kongresu, in mu pripisal grozne stvari, ki jih ni nikoli izrekel. Foto: EPA

Demokrati so medtem vztrajali pri svojem in zatrjevali, da je bilo že samo Trumpovo vedenje dovolj nezaslišano, da si zasluži odstavitev s položaja. "To je klasična zloraba oblasti. Bolj resno kot to sploh ne more biti," je prav tako na Fox News Sunday dejal demokratski kongresnik Hakeem Jeffries iz New Yorka. Njegov kolega Adam Schiff, ki vodi preiskavo pred impeachmentom, je medtem v oddaji This Week pojasnil, da so se z žvižgačem dogovorili, da bo zaslišanje potekalo za zaprtimi vrati. Datum še ni določen. Schiff pa zagotavlja, da se bo to odvilo takoj, ko bodo njegovi odvetniki prejeli zadostna varnostna zagotovila, sploh glede zaščite njegove identitete.

Afera se je začela odvijati sredi avgusta, ko je generalni inšpektor obveščevalne skupnosti dobil prijavo žvižgača glede pogovora Trumpa z Zelenskim. V njem ameriški predsednik ukrajinskega prosi za uslugo glede preiskave Bidna in njegovega sina Hunterja. Biden je bil namreč v času, ko je bil njegov oče ameriški podpredsednik pod Barackom Obamo, član nadzornega odbora naftne družbe Burisma, ki je bila predmet korupcijske preiskave. Biden pa naj bi pritiskal na ukrajinske oblasti, da se tožilec Viktor Šokin, ki je vodil preiskavo, odpusti. Dokazov za kaznivo početje Joeja ali Hunterja Bidna sicer ni.

Trump: Gre za še en "lov na čarovnice". Demokrati so divjaki.
Pretekli torek je demokratska predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi oznanila začetek preiskav pred uradnim postopkom za odstavitev oz. impeachment Trumpa zaradi kršenja zakonov. Demokrati očitajo Trumpu poskus nezakonitega pridobivanja tuje pomoči z namenom oblatiti Bidna, ki bo očitno njegov najresnejši tekmec v boju za zmago na predsedniških volitvah novembra 2020. Trump pa je vse dogajanje v zvezi z afero označil za "potegavščino" in še za en "lov na čarovnice". Demokrate je označil za "divjake", navaja BBC.

Trump želi vedeti, kdo je "sleparski žvižgač"
Po poročanju CNN-a Trump tudi zahteva, da se sreča z žvižgačem, ki je po mnenju Trumpa "perfekten pogovor s tujim voditeljem prikazal na zavajajoč in sleparski način". Demokrati so Trumpa že pozvali, naj preneha groziti in napadati žvižgača, saj to predstavlja "grožnjo ameriški demokraciji in nacionalni varnosti".

Kijev: Ne bomo se vmešavali v ameriške notranjepolitične igrice
Medtem pa je ukrajinski predsednik Zelenski novinarjem v Kijevu dejal, da Ukrajina verjetno ne bo objavila prepisa njegovih dveh pogovorov s Trumpom, saj da gre pri aferi za notranjepolitično zadevo ZDA. Svetovalec Zelenskega Andrij Jermak pa je ocenil, da gre za "ameriške domače politične igrice, pri kateri Ukrajina ne bo sodelovala." Na vprašanje, ali bo Ukrajina sprožila preiskavo proti Joeju in Hunterju Bidnu, pa je Zelenski odgovoril, da je Ukrajina neodvisna država, ki ne pristaja na ukaze drugih. Dodal je, da je potencialna preiskava v rokah pravosodnih organov, ne pa njega.