Revija Forbes je premoženje Davida Kocha ocenila na 42,4 milijarde dolarjev, kar ga je uvrstilo na 11. mesto najbogatejših ljudi na svetu, tik za bratom Charlesom Kochom. Foto: Reuters

David Koch se je zaradi poslabšanja zdravja lani umaknil s čela drugega največjega družinskega podjetja v ZDA Koch Industries, ki sta ga vodila skupaj z bratom Charlesom, ki je ob bratovi smrti zapisal: "Verjel je, da ima odgovornost do sveta, ki mu je dal tako veliko priložnosti za uspeh."

David in Charles sta bila močni sili v zakulisju politike republikancev, saj sta donirala veliko denarja kandidatom republikanske stranke in finančno podpirala konservativne politike.

Leta 1980 je kandidiral za podpredsednika ZDA s svobodnjaško stranko (Libertarian Party), ki jo je pozneje zapustil in združil sile z republikanci. Z bratom sta bila takrat znana zaradi zavzemanja za majhno zvezno vlado in svobodno ekonomijo.

Trumpa ni podprl

Kljub podpori republikancev pa nista podpirala predsednika ZDA Donalda Trumpa in niti njegove predsedniške kampanje zaradi nestrinjanja z njegovo migracijsko politiko ter protekcionizmom v gospodarstvu.

Liberalni pogledi na družbo

David je bil sicer glede družbenih vprašanj liberalen, saj je podpiral pravico do splava in poroke homoseksualcev ter nasprotoval intervencionizmu v zunanji politiki.

David Koch je med drugim doniral milijone dolarjev medicinskim centrom za raziskave raka, pa tudi umetniškim in kulturnim centrom. Po podatkih družine je doniral več kot 1,3 milijarde dolarjev. Raka so mu diagnosticirali pred 27 leti.

Obema bratoma so leta 2015 priznali zasluge za medstrankarska prizadevanja pri reformi zaporov v ZDA.