V zvezni državi Utah naj bi v poligamnih razmerjih živelo približno 30000 ljudi. Foto: AP
V zvezni državi Utah naj bi v poligamnih razmerjih živelo približno 30000 ljudi. Foto: AP

Pod trenutno zakonodajo je poligamija opredeljena kot zločin tretje stopnje, za katerega je zagrožena zaporna kazen do petih let zapora. Predlog zakona predvideva znižanje kaznivega dejanja na raven prometnega prekrška z zagroženo kaznijo do 750 dolarjev in opravljanjem družbenokoristnega dela, vendar bi prisilno monogamne odnose ali poroke z mladoletnimi še vedno obravnavali kot zločin, poroča BBC.

Namen predloga zakona ni legalizacija poligamije, temveč znižanje kazni, tako da bodo lahko tisti iz poligamnih skupnosti, ki so žrtve nasilja in drugih kaznivih dejanj, spregovorili brez strahu, da bodo sami preganjani, pojasnjuje glavna zagovornica zakonodaje, senatorka Deirdre Henderson.

Nasprotniki dekriminalizacije na drugi strani menijo, da sedanjega zakona ne bi smeli spreminjati, ker je poligamija sama po sebi nevarna in škodljiva za ženske ter otroke, zlasti mlada dekleta, med katerimi so nekatera prisiljena v zakonske zveze s starejšimi moškimi, navaja Guardian.

Predlog dekriminalizacije poligamije, ki ga je republikanski senat soglasno podprl, mora pred vstopom v veljavo obravnavati še predstavniški dom zvezne države, kjer pa pričakujejo manj naklonjenosti zakonu.

30000 ljudi v poligamnih razmerjih

V Utahu, zvezni državi z dobrimi tremi milijoni prebivalcev, izmed katerih je okoli 62 odstotkov mormonov, v poligamnih razmerjih po navedbah Associated Pressa biva okoli 30000 ljudi. Večina poligamnih razmerij v Utahu pa po navedbah Guardiana vključuje moške, ki bivajo skupaj oz. se želijo poročiti z več ženskami.

Mormonska cerkev v Salt Lake Cityju. Foto: AP
Mormonska cerkev v Salt Lake Cityju. Foto: AP

Poligamija je ostanek zgodnjih naukov Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni, katere pripadniki so bolj znani kot mormoni. Pripadniki so leta 1847 naselili ozemlje Utaha, Cerkev pa je leta 1890 ukinila poligamijo, da je zadostila pogojem za državnost Utaha.

Danes so poligamni mormoni izključeni iz Cerkve, vendar manjše skupnosti ostajajo zveste tradiciji, kljub nezakonitosti pa organi pregona poligamnežev večinoma niso preganjali.

Prva obsodba poligamije po več kot 50 letih se je zgodila leta 2001, ko so Toma Greena obsodili, ker je bil sočasno poročen s petimi ženskami. Green je bil pozneje obsojen posilstva otroka, saj je ena izmed njegovih žena zanosila pri starosti 13 let, poroča BBC.

Televizijska serija Sister Wives prikazovala življenje poligamne družine

Ameriška televizija TLC je leta 2010 začela predvajati resničnostni šov Sestre žene (Sister Wives), ki je prikazovala življenje Kodyja Browna in njegovih štirih žena; Meri Brown, Janelle Brown, Christine Brown in Robyn Sullivan.

Browna je preiskovala skupina tožilcev iz Utaha, ki sicer ni vložila obtožnic, je pa družina Brown na sodišču izzvala legalnost zakona proti poligamiji. Zvezni sodnik je protipoligamski zakon razglasil za neustaven, pritožbeno sodišče je sodbo razveljavilo, vrhovno sodišče ZDA pa je zavrnilo sojenje v primeru.